V LGL predstava o skrivnostni misiji v vesolju

Avtor: STA

Na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera lutkovne znanstvenofantastične predstave češkega režiserja Jiržija Havelke Misija X. Dogajanje predstave, namenjene otrokom, starejšim od šestih let, je postavljeno v vesolje, kjer poteka posebna, zelo skrivnostna misija.


Foto: Urška Boljkovac

V ospredju predstave je zahtevna misija. "Zaradi nje ste poslani na oddaljeni planet v neskončnem vesolju. Letite skozi kozmos, mimo zvezd, srečujete planete in se izogibate črnim luknjam. Končno dosežete orbito in odložijo vas na površju neznanega planeta. Misija je tako skrivnostna, da niti sami ne veste, kaj natančno je vaša naloga. Kje začeti, kje nadaljevati, kje končati? Kaj je cilj? To je Misija X," so ob predstavi zapisali v LGL.

Havelka, ki se z Marekom Zakosteleckyjem in Tomso Legierskim podpisuje tudi pod dramsko besedilo, nenehno raziskuje možnosti ustvarjanja znotraj gledališkega časa in prostora ter iluzij, ki se ustvarjajo na odru. Prav tako poudarja edinstvenost gledališča kot sredstva za neposredno komunikacijo. Prizadeva si, da bi našel novo vlogo gledališča v dobi virtualnih medijev, ki pa se mu razkriva predvsem v moči domišljije, ali še bolj v ustvarjalno-metaforičnih sposobnostih samih gledalcev.

Režiser, ki velja za enega najbolj markantnih čeških gledaliških ustvarjalcev, se pri svojem delu že od samega začetka osredotoča na skupinsko improvizacijo, iz katere je izluščil metodo za ustvarjanje izvirnih avtorskih produkcij. Ustvarja odrska dela na stičišču tradicionalnega, alternativnega in celo fizičnega gledališča, so še zapisali v LGL.

V predstavi igrajo Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar in Jure Lajovic. Avtor likovne zasnove je Zakostelecky, asistent režiserja in svetovalec za odrski gib je Legierski, avtor glasbe Milko Lazar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-predstava-o-skrivnostni-misiji-v-vesolju