V Mini teatru Dogodivščine izumitelja Kurame

Avtor: STA

V Mini teatru bo ob 18. uri premiera lutkovne predstave Dogodivščine izumitelja Kurame. Režiser, avtor besedila in dramaturg predstave je češki neodvisni gledališki ustvarjalec Tomaš Prochazka. Predstava za otroke po motivih Hisashija Yamanake je svojevrsten kulturni križanec med češko lutkovno tradicijo in japonsko vizualno umetnostjo.


Foto: Miha Fras

Kot so zapisali v Mini teatru, se zgodba, ki spominja na staromodni televizijski program s kratkimi epizodami in napevki, vrti okoli tem znanosti, in to na zelo igriv način. Predstava vrača naivni optimizem vesoljske dobe - dobe, v kateri so ljudje prihodnost še videli v najbolj bleščečih barvah.

V tem duhu so tudi dogodivščine izumitelja Kurame predstavljene v bleščečih barvah in v prav takšnih lučeh, morda celo z nekoliko preveč optimističnim pristopom, ki pogosto vodi v zabavne trenutke, v katerih imajo izumi glavnega junaka pogosto tudi nepredvidene stranske učinke.

Igrata Maruša Majer in Nik Škrlec, oblikovalec scene in lutk je češki gledališki ustvarjalec Robert Smolik, Prochazka pa je poskrbel tudi za glasbo.

Predstava je nastala v okviru projekta Puppet Nomad Academy IV. Pod mentorskim vodstvom Prochazke in Smolika je v okviru omenjenega projekta potekala tudi delavnica lutkovne animacije in igre.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-dogodivscine-izumitelja-kurame