Na dražbi Hestonovih predmetov tudi redke kopije Shakespearovih iger

Avtor: STA

Avkcijska hiša Bonhams bo prihodnji teden na dražbi ponudila 300 predmetov, ki so bili last ameriškega igralca Charltona Hestona in njegove žene. Med njimi so tudi redke kopije iger Williama Shakespeara, kar priča o tem, da je bil Heston veliki oboževalec priznanega angleškega dramatika, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.


Foto: Freeimages

Heston je v svoji bogati in obsežni knjižni zbirki hranil kar nekaj redkih kopij Shakespearovih iger, med njimi izvoda Macbetha in Hamleta iz poznega 17. stoletja. Po pričakovanjih naj bi ju prodali za 35.000 oziroma 25.000 ameriških dolarjev. V zbirki so tudi originalni listi iz zbirk Shakespearovih del, znanih kot folii.

Heston, ki je umrl leta 2008, je najbolj znan po vlogah v filmih Največja zgodba vseh časov, Deset božjih zapovedi, Ben Hur ter Planet opic.

Nastopil je tudi v več produkcijah, nastalih po Shakespearovih predlogah. Na Broadwayju je leta 1947 debitiral v igri Antonij in Kleopatra. Nato je zaigral še v filmski različici dela, sodeloval pri dveh filmskih produkcijah Julija Cezarja in nastopil v Hamletu v režiji Kennetha Branagha.

Na dražbi predmetov iz hiše na Beverly Hillsu, v kateri je Heston z ženo Lydio Clarke živel več kot pol stoletja, bodo ponudili tudi gledališke rekvizite, umetnine, nakit, fotografije priznanih fotografov in redke knjige. Pozornost utegnejo pritegniti stol s Hestonovim imenom, freske iz seta Deset božjih zapovedi ter scenarij za film Ben Hur.

Pri hiši Bonhams menijo, da bodo številni Hestonovi oboževalci uživali ob odkrivanju, kdo je igralec v resnici bil. "Njuna osupljiva in raznolika zbirka ne kaže toliko na njuno ljubezen do zbranih predmetov, kot na njuno strast do življenja," je menil igralčev sin Fraser C. Heston.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-drazbi-hestonovih-predmetov-tudi-redke-kopije-shakespearovih-iger