V CD Ionescovi Nosorogi kot gledališka norost Roberta Wilsona

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) bo v nedeljo in ponedeljek gostovala predstava Nosorogi, ki jo je po besedilu Eugeneja Ionesca režiral priznani ameriški gledališki ustvarjalec Robert Wilson. Predstavo bo izvedel 30-članski ansambel Narodnega gledališča Marina Sorescuja iz Krajove. Kot so zapisali v CD, je Wilson ustvaril "gledališko norost".


Foto: Florin Chirea

Enigmatična Ionescova drama Nosorogi, ki se giblje med nadrealizmom, magičnim realizmom in absurdom, se je izkazala kot izvrsten katalizator Wilsonove domišljije in ustvarjalne mrzlice, menijo v CD. Režiser je "ustvaril gledališko norost, v kateri domišljija skače čez ovire realnosti ter prestavlja meje logike in klasične zaznave sveta".

Ljudje se postopoma spreminjajo v nosoroge, resnično se umika neresničnemu, gledališka magija pa premaga še tako turobno vizijo sveta in odpira poglede onstran, v druge razsežnosti. "Kar poskuša Ionesco z jezikom, to stori Wilson s podobami," so zapisali v CD.

Wilson poleg režije sopodpisuje tudi scenografijo in zasnovo luči za predstavo. Pri sceni mu je pomagal Adrian Damian, pri oblikovanju luči John Torres, kot korežiser pa je z njim sodeloval Charles Chemin. Kostume je oblikoval Jacques Reynaud, glasbo podpisuje Adam Lenz, dramaturgijo pa Konrad Kuhn.

Po besedah kritika Johna Elsoma (SpectActor) je nova Wilsonova uprizoritev zmagoslavje. "Wilson je slikar, arhitekt in vizualni odrski umetnik. Ima izbran posluh za glasbo, ki odzvanja v ušesih še dolgo zatem, ko utihne v zvočnikih. Produkcijo odlikujejo številni nepozabni vizualni in slušni trenutki, najbolj prevzemajoča je bila prvinska karakterizacija igralskega ansambla iz Krajove."

The New York Times je pisal, da je Wilson "dominantna osebnost v svetu eksperimentalnega gledališča ter ključni raziskovalec uporabe odrskega časa in prostora". V odrskih projektih nekonvencionalno spaja širok razpon umetniških medijev, kot so ples, gib, luč, kiparstvo, glasba in besedilo. Umetnikove podobe so estetsko predirne in čustveno naelektrene, njegove produkcije pa žanjejo hvalo kritikov in gledalcev.

Svoje risbe, slike in skulpture Wilson predstavlja na številnih samostojnih in skupinskih razstavah po svetu. Mnoga njegova dela so del zasebnih in javnih umetniških zbirk. Za umetniško delo je prejel več nagrad. Med njimi dve nagradi ubu, zlatega leva na beneškem umetnostnem bienalu in Olivierjevo nagrado. Bil je nominiran za Pulitzerjevo nagrado in je član Ameriške akademije umetnosti in književnosti ter Nemške akademije za umetnosti. Je tudi ustanovitelj in umetniški direktor umetniškega laboratorija Center Watermill.

Wilson je v Ljubljani prvič gostoval leta 1999 s predstavo Svetniki in petje na besedilo Gertrude Stein in z glasbo Hansa Petra Kuhna. Z Nosorogi se tako na slovenske odre vrača po 17 letih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-ionescovi-nosorogi-kot-gledaliska-norost-roberta-wilsona