Pogovor z Edijem Majaronom ob svetovnem dnevu lutk

Avtor: SLOGI

Ob svetovnem dnevu lutk, 21. marca 2016, v Slovenskem gledališkem inštitutu organizirajo pogovor z naslovom "Lutka – Dediščina iz davnine za vse čase" z režiserjem, lutkarjem in pedagogom Edijem Majaronom. Pogovor bo ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta.


Edi Majaron / Foto: Tamino Petelinšek, STA

„Lutke ne sovražijo, niso zavistne, niso hudobne.
Povejo vse, kar je treba povedati tako, da nismo prizadeti.
Celo prevzamejo odgovornost za naše neuspehe in poraze.
Vračajo nam ljubezen, zaupanje in iskrenost, kadar zares verjamemo vanje.
(Iz predlanske slovenske poslanice Edija Majarona ob svetovnem dnevu lutk)

V pogovoru z režiserjem, lutkarjem in pedagogom Edijem Majaronom ob letošnjem svetovnem dnevu lutk se bodo med drugim dotaknili tudi tem kot so ritualni izvor lutke, odnos igralec-lutka, lutkovne tehnike, se pogovarjali o tem, kaj je lutkovno in lutkovna dramaturgija, o lutkovnem gledališču pri nas, vlogi lutke v vzgoji, izkušnjah sogovorca … Pogovor bo vodila mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI.

Edi Majaron, rojen 1940 v Ljubljani, je diplomiral iz violončela na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je končal še podiplomski študij. Študijsko izpopolnjevanje na podiplomski stopnji je zaključil na Akademiji lepih umetnosti AMU v Pragi, kjer je tudi hospitiral na katedri za lutkarstvo. Leta 1954 je ustanovil svoje prvo gledališče, ki je že v nekaj letih preseglo lokalne okvire in se preimenovalo v Lutkovno gledališče Dravlje. Sodeloval je z režiserjem Jožetom Pengovom, najprej v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kasneje pa v Dravljah, kjer je deloval kot umetniški vodja, igralec - lutkar in režiser. Bil je umetniški vodja v Lutkovnem gledališču Ljubljana in delal tudi kot svobodni umetnik. Ustanovil in vodil je tudi neodvisno lutkovno skupino Freyer teater Ljubljana.

Režiral je blizu 90 predstav v različnih profesionalnih lutkovnih gledališčih po Sloveniji in Evropi na besedila od Aristofana, Shakespearea do sodobnih slovenskih avtorjev Puntarja, Dekleve, Makarovič ... Je tudi avtor dvajsetih izvirnih scenskih glasb za svoje predstave. Za Televizijo Slovenija je kot avtor scenarija, režije in montaže posnel kar nekaj lutkovnih in glasbenih serij, med drugimi: V znamenju dvojčkov, Pravljica o Carju Saltanu

Je upokojeni redni profesor za lutkarstvo na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Občasno predava kot profesor-gost v okviru drugih evropskih univerz. Objavlja članke s področja dramaturgije, režije, lutkovne zgodovine in vloge lutke v vzgoji, članki pa so objavljeni v domači in tuji periodiki. Bil je bil iniciator, vodja in selektor programa za mnoga mednarodna strokovna in znanstvena srečanja; med drugim: Mednarodno srečanje lutkarskih visokih šol in študijev s posvetom leta 1983 in 84, Lutke 88, UNIMA 92, Lutke 95, Lutke 97. Njegovo strokovno delo je povezano z mednarodno zvezo lutkarjev UNIMA – bil je član izvršnega odbora, predsednik in podpredsednik njenih komisij, sedaj je njen častni član.
Mnoge njegove predstave so gostovale po najpomembnejših svetovnih lutkovnih festivalih in mu prinesle številne nagrade in priznanja. Med drugim je v Sloveniji za svoje delo prejel Bršljanov venec, Nagrado Prešernovega sklada in Nagrado Republike Slovenije za življenjsko delo na področju pedagogike.

***

Svetovni dan lutk

Na 18. kongresu Unime, mednarodnega združenja lutkarjev leta 2000 v nemškem Magdeburgu so sklenili, da naj lutkarji praznujejo svoj praznik. Nato so za svetovni dan lutk in lutkovne umetnosti določili 21. marec, ki ga obeležujemo od leta 2003, ko je bila poslana prva poslanica. Praznovanju se vsako leto pridružijo tudi slovenska lutkovna gledališča, s poslanico pa uveljavljeni lutkovni ustvarjalci opozorijo na pomen lutkovne umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pogovor-z-edijem-majaronom-ob-svetovnem-dnevu-lutk