Novomeški APT in Laibach s premiero predstave Tako je govoril Zaratustra

Avtor: STA

Novomeški Anton Podbevšek Teater (APT) bo v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki ob avtorski glasbi v izvedbi skupine Laibach drevi ob 20. uri premierno uprizoril predstavo Tako je govoril Zaratustra. Zaratustrovo pot po motivih Friedricha Nietzscheja je kot kolektivno delo režiral ravnatelj APT Matjaž Berger.


Foto: Barbara Čeferin

Kot so zapisali v APT, omenjena uprizoritev izhaja iz Nietzschejeve temeljne zamisli o "čezčloveku" oziroma iz ideje o notranji preobrazbi človeka pri stremenju, da ustvari presežek samega sebe.

Gre za kolektivno delo, v katerem poleg skupine Laibach in njihove avtorske glasbe nastopajo igralci ter soustvarjalci Pavle Ravnohrib, Jana Menger, Joseph Nzobandora, Ana Pandur Predin, Janez Hočevar, Barbara Ribnikar, Lana Voljč in skakalec s palico Jure Rovan.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji Galerije Božidarja Jakca in s sodelovanjem zagrebške koprodukcijske hiše Eurokaz ter ljubljanskega Cankarjevega doma, bo omogočila tolmačenje Nietzscheja kot radikalnega in izvirnega misleca o svetu in človeku, usmerjenem v prihodnost, so še zapisali.

Filozofska pesnitev Tako je govoril Zaratustra, ki velja za temeljno delo kontroverznega nemškega filozofa Friedricha Wilhelma Nietzscheja (1844-1900), najbolj poveličevanega in hkrati zamolčanega in zaničevanega, dobiva vse od svojega nastanka med letoma 1883 in 1885 številna tolmačenja tako na glasbenem področju kot v drugih oblikah.

Nietzschejev Zaratustra, ki je nastajal na različnih mestih med Alpami in Sredozemskim morjem, je odraz filozofovega sunkovitega in ostrega pisanja, zdaj v krajših, zdaj v daljših zamahih in zastranitvah, v katerih je mogoče vreči interpretacijsko matrico dobesedno čez celotno obzorje njegove misli.

V predstavi Tako je govoril Zaratustra so si režiser in soustvarjalci izbrali pot po liniji Niezschejevega zasledovanja mosta med živaljo, človekom in "čezčlovekom", pri čemer gre za afirmativno zastavitev intimne linije dela v smeri notranje preobrazbe človeka.

Zaratustra je po Nietzscheju nekdo, ki ljudi uči in jih spodbuja k stalnemu preseganju lastnega sebstva, ki je v razpoznavanju in zasledovanju volje same moč, v kateri je treba najti in prepoznati.

"Človek pa je za Nietzscheja vselej prehod, most in ne cilj, vrv nad prepadom, ki na svoji poti išče sopotnike, soustvarjalce, s katerimi bi delil in ustvarjal. Hoteti osvobaja: hoteti je ustvarjati," so še zapisali v APT.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novomeski-apt-in-laibach-s-premiero-predstave-tako-je-govoril-zaratustra