TShakespeare: Shakespearjev mesec v Trstu

Avtor: SSG Trst

Trst se bo ob letošnji štiristoletnici smrti Williama Shakespearja poklonil njegovi umetnosti z bogatim sklopom prireditev, ki se bodo odvijale med 17. marcem in 26. aprilom.


Beneški trgovec / Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

V ospredju »Shakespearjevega meseca« bosta dve uprizoritvi: večkrat nagrajeni Beneški trgovec SNG Drama Ljubljana in odmevni Hamlet londonskega gledališča Globe. Dogodke prirejajo Stalno gledališče FJK, Slovensko stalno gledališče, Cappella Underground in British School.

William Shakespeare je umrl 23. aprila 1616, njegova dramska dela pa že več kot 400 let z neverjetno lucidnostjo in univerzalnostjo pripovedujejo o človeških ambicijah, tegobah, čustvih, porazih in utopijah. Sodelovanje Stalnega gledališča FJK, Slovenskega stalnega gledališča, British School in Cappelle Underground je omogočilo, da bomo v Trstu obletnico počastili na zanimiv in raznolik način z recitali, predstavami, filmi in predavanji.

O predstavah

Morda je bila ravno tržaška večkulturna duša tista, ki je prepričala upravitelje prestižnega Globe Theatra iz Londona, da so izbrali to mesto kot edino italijansko etapo mednarodnega gostovanja predstave Hamlet v režiji Dominica Dromgooleja in Billa Buckhursta. Globe je s to predstavo aprila leta 2014 pričel svetovno turnejo, ki naj bi v dveh letih obiskala 205 držav (z eno samo etapo v vsaki državi). V Trstu bo predstava gostovala v Veliki dvorani Stalnega gledališča FJK, 16. aprila ob 16.00 in ob 20.30 (za nakup vstopnic je treba pohiteti, saj sta obe ponovitvi že skoraj razprodani). Le nekaj dni kasneje, na dan Shakespearjeve smrti, 23. aprila, se bo dvoletna turneja zaključila v Londonu, potem ko je v teh dveh letih pripeljala Shakespearjeve verze tudi na najbolj neobičajna prizorišča, kot so bila Generalni svet Združenih narodov v New Yorku, majevske ruševine v Copànu v Hondurasu, migrantsko taborišče v francoskem pristanišču Calais …

Gledališče Rossetti pa bo 2. aprila gostilo drugo pomembno uprizoritev, tokrat v izvedbi SNG Drame iz Ljubljane. Gostovanje Beneškega trgovca v režiji Eduarda Milerja je rezultat sodelovanj med Stalnim gledališčem FJK in Slovenskim stalnim gledališčem ter predstalja sestavni del repertoarja obeh gledališč. Predstava je prejela nekatere od najpomembnejših nagrad, s katerimi se lahko ponašajo slovenske uprizoritve, in sicer z Borštnikovo nagrado za igro Igorju Samoborju in Borštnikovo nagrado za režijo. Shakespeare se v komediji Beneški trgovec mojstrsko loteva številnih zapletenih odnosov med družbenimi razredi in veroizpovedmi preko presenetljivih naključij, hipnih prostorskih menjav in napetega dogajanja. Obenem pa je v tekstu prisotna močna družbenokritična nota, s katero Shakespeare učinkovito zastavlja še danes aktualna vprašanja o maščevanju, verski nestrpnosti, moči denarja, pogoltnosti in ženski emancipaciji.

Predavanja

Predstavi Hamlet in Beneški trgovec bosta pospremljeni z uvodnimi predavanji. British School Furlanije Julijske krajine bo pripravila predstavitev ob gostovanju londonskega gledališča, ljubljansko uprizoritev pa bo predstavil oddelek za prevajalce in tolmače Univerze v Trstu.

17. in 31. marca ter 14. in 15. aprila bo profesor Peter Brown – ravnatelj British School in poznavalec britanskega gledališča – vodil štiri predavanja posvečena predvsem Hamletu (dve predavanji bosta v italijanščini in dve v angleščini). 17. marca ob 17.30 bo govora o zgodbi in jeziku Hamleta, 31. marca pa o Hamletu v času in prostoru njegovega nastanka. V aprilskih srečanjih bo prof. Brown v angleščini spregovoril o vodilnih temah Hamleta in o pomenu te mojstrovine. Vsa predavanja bodo v dvorani Bartoli gledališča Rossetti. Občinstvo bo lahko sodelovalo s svojimi vprašanji.

V petek, 1. aprila ob 16.00, bo glavna dvorana Šole za tolmače in prevajalce (Ulica Filzi 14) gostila srečanje na temo Beneškega trgovca. Spregovorili bodo Paolo Preto iz Univerze v Padovi, prof. Barbara Pozzo iz Univerze Insubrie in prof. Giuseppina Restivo iz Univerze v Trstu.    

Filmi

V Shakespearjev svet se bo publika lahko poglobila z nizom filmskih projekcij, ki se bodo odvile od 4. do 20. aprila v kinodvorani Ariston (v sodelovanju z društvom Cappella Underground) in v Mali dvorani Slovenskega stalnega gledališča. Cikel novejših uprizoritev londonskega Globe Theatra bo na ogled brezplačno ob tržaškem »Shakespearjevem mesecu«. Gre za tehnično in umetniško dovršene filme v izvirni angleščini, v katerih nastopajo izvrstni igralci (na primer Mark Rylance, ki je pred kratkim prejel oskarja).

Prvi film bo renesančna uprizoritev z izključno moško zasedbo Twelfth Night (Dvanajsta noč), v režiji Tima Carrolla. Sledil bo The Tempest (Vihar) z igralcem Rogerjem Allamom (dobitnikom nagrade Olivier Award), nato Macbeth z renesančnimi kostumi in scenografijami v režiji Eve Best, zadnji pa bo na sporedu film A Midsummer’s Night Dream (Sen kresne noči) z zvezdnico Globa Michelle Terry. Vsi omenjeni filmi bodo na sporedu v kinodvorani Ariston.

V Mali dvorani SSG si bo publika lahko ogledala komedijo The Comedy of Errors (Komedija zmešnjav) in politično dramo Julius Caesar (Julij Cezar) z elizabetinskimi kostumi, starorimskimi rekviziti in s staro glasbo.

Niz projekcij se bo nadaljeval 19. in 20. aprila v kinodvorani Ariston s serijo NATIONAL THEATRE LIVE in Hamletom v izvedbi Benedicta Cumberbatcha in v režiji Lyndsey Turner.  

Med glasbo in poezijo

Shakespeare ni pisal samo dram, temveč tudi poezijo, ki predstavlja vir navdiha drugim oblikam umetnosti. Njegovi verzi bodo osrčje zaključnega dogodka z naslovom My love shall in my verse ever live young, ki bo na sporedu v torek, 26. aprila ob 20.45, v Slovenskem stalnem gledališču. Ta datum ima poseben simbolični pomen, saj je bilo Shakespearjevo ime natanko na ta dan leta 1564 vpisano v krstno knjigo. Protagonista glasbenega dela recitala bosta sopranistka Laura Antonaz in pianist Elia Macrì. S skladbami anglosaških avtorjev, ki so nastala po navdihu Shakespearjevih besedil, se bodo prepletali verzi nesmrtnih sonetov v izvedbi igralcev obeh sodelujočih gledališč.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tshakespeare-shakespearjev-mesec-v-trstu