Belgijska premiera predstave Rave Mateja Kejžarja

Avtor: Pekinpah

Med 17. in 19. marcem bo predstava Rave slovenskega koreografa Mateja Kejžarja, ki je nastala v koprodukciji Pekinpaha iz Ljubljane in avignonskega gledališkega festivala Festival d'Avignon, doživela belgijsko premiero in dve ponovitvi na mednarodnem festivalu XS v prestižnem gledališču Théâtre National v Bruslju.


Foto: Petra Veber

 Predstavo si bo mogoče ogledati v četrtek 17. in petek 18. marca ob 19.40 ter v soboto 19. marca ob 20.40.

Rave, tretji del Kejžarjeve Verbalizacijske trilogije, ki vključuje še predstavi Hit in Bela, je nastal po naročilu znamenitega avignonskega gledališkega festivala Festival d'Avignon, kjer je v juliju 2015 ob navdušenju strokovne in kritiške javnosti doživel premiero in pet ponovitev.

Rave je duet za plesalca in vokalista, skozi katerega plesalec/koreograf Matej Kejžar in vokalni umetnik Niño de Elche, španski zvezdnik neodvisne flamenko scene, raziskujeta, kako se lahko poskusi verbalizacije v razmerju do gibanja razvijejo v petje. To je platforma za navidezno nemogoča soočenja nasprotujočih si telesnih konceptov, ki konstruira zelo raznolike, nepričakovane in celo romantične kombinacije. Rave amplificira diado ples-petje do te mere, da plesanje postane petje toliko, kolikor vokal postane gesta. Matej Kejžar in Niño de Elche v predstavi preučujeta ritualistične odnose med gibalnimi in govornimi dogodki, kot da bi iskala izvore petja znotraj sfere fizične interakcije.

Rave zaznamuje izvirni krik, ki skozi predstavo, kot je zapisal kritik francoskega La Parafe, "postane krik priznanja, nato pesem, toda brez besed", saj telesi "govorita tako, da si izmenjata več kot le besede". Kejžar in de Elche nagovarjata obstoječe in bodoče oblike eksistenc onkraj dominantnih semioloških okvirjev in onkraj prevladujočih ideoloških verbalizmov. V predstavi tako utelešata, kot pravi isti kritik, nekakšno "bitje z dvema hrbtoma ali, bolje rečeno, z dvemi usti, ki se bo razcepilo ne skozi porod - ki implicira neravnotežje - temveč kot dve celici, nastali iz ene samcate, dva lista, ki sta ob istem času pognala iz istega popka ". Niño de Elche postane Kejžarjev gibalni aparat, medtem ko Kejžar postane de Elchejev inštrument, ki oživi skozi tehniko petja/igranja usta-na-usta. "In tisto, kar čutno prehaja od enega k drugemu ni več cigaretni dim, ki v Genetovem filmu Ljubezenska pesem (Un chant d'amour) potuje skozi  zaporski zid," zapiše La Parafejev kritik, "ampak glas, za katerega na začetku ne veš, komu pripada."

Kejžar in de Elche sta ljubimca brez poljubov in smrtna nasprotnika brez predmeta spora, združena in razdružena  v nedoločljivih, a harmoničnih korpo-soničnih eksistencialnih razmerjih. Kritik francoskega portala Toute la Culture, ki je predstavo ocenil s petimi zvezdicami, tako pravi, da sta telo in dih nastopajočih v "harmoniji, ki je toliko nepričakovana, kolikor nasprotuje vsakršnemu iskanju identične dvojice". To je "harmonija tistega, čemur vse nasprotuje".  Po mnenju istega kritika gre za nedeklarativno romantičen pas de deux, ki "deluje na nepričakovan način, sprosti se v dihu in nas zagrabi".

Povezava: Več informacij o festivalu XS


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/belgijska-premiera-predstave-rave-mateja-kejzarja