Na lutkovnem festivalu v Izmirju več slovenskih gledališč

Avtor: STA

Enega največjih mednarodnih lutkovnih festivalov na svetu, v Izmirju, se bodo udeležila tudi slovenska lutkovna gledališča. Mariborsko se bo predstavilo s predstavama mali modri in mali rumeni ter O dečku in pingvinu, zadnja je nastala v koprodukciji z Mini teatrom in Momentom. Sodelovala bosta še Lutkovno gledališče Ljubljana in gledališče Matita.


mali modri in mali rumeni / Foto: Boštjan Lah

Večkrat nagrajena predstava Lutkovnega gledališča Maribor mali modri in mali rumeni bo na sporedu 10. mednarodnih lutkovnih dnevov med 9. in 12. marcem. Predstava Lea Lionnija v režiji Mihe Goloba, ki je namenjena otrokom, starejšim od treh let, je na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prejela nagrado za izvirno vizualno adaptacijo slikanice. Nagrajena pa je bila tudi na 48. zagrebškem festivalu Pif, na katerem je Golob prejel nagrado za režijo ter nagrado za tehnologijo, igralca Miha Bezeljak in Anže Zevnik pa nagrado za animacijo. Na festivalu je predstava prejela še posebno nagrado Tibor Sekelj za najbolj humano sporočilo igre.

Na festivalu gostuje tudi koprodukcijska predstava O dečku in pingvinu. Uprizoritev po motivih slikanice Oliverja Jeffersa Izgubljen in najden je režiral Zoran Petrovič. Predstava je prejela posebno nagrado za najboljšo otroško predstavo Maček iz žaklja festivala Poletni lutkovni pristan 2015, so sporočili iz mariborskega gledališča.

V Izmir odhaja tudi lutkar Matija Solce s svojim gledališčem Matita. Mednarodnemu občinstvu se bo predstavil z dvema avtorskima projektoma Male nočne zgodbe in Pulcinella, je povedal.

Predstavilo se bo še Lutkovno gledališče Ljubljana, ki bo uprizorilo predstavo Lučka, grah in pero v režiji Katje Povše.

Lutkovni mednarodni festival v Izmirju je eden največjih lutkovnih festivalov na svetu, ki bo letos gostil 57 lutkovnih skupin iz 32 držav. V času festivala med 3. in 20. marcem bo v Izmir Sanat Fuaye na ogled tudi fotografska razstava Slovensko sodobno lutkovno gledališče, ki prikazuje raznolikost in kakovost produkcije v svetu uveljavljenih slovenskih lutkovnih gledališč, so še sporočili iz mariborskega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-lutkovnem-festivalu-v-izmirju-vec-slovenskih-gledalisc