Avtorski projekt Generacije na malem odru Narodnega doma Maribor

Avtor: Nagib

2. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti "Nagib na oder" v sodelovanju s Pekarno Magdalenske Mreže Maribor organizira štiri ponovitve avtorskega projekta Generacije na malem odru Narodnega doma Maribor med 4. in 11. marcem 2016.


Generacije / Oblikovanje: Ajda Tomazin

Po odločitvi vrha Prve gimnazije Maribor, ki se je avtorskemu projektu svojih dijakinj in dijakov pod naslovom Generacije odpovedala zaradi neposrednosti predstave, sta se 2. sezona sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” ter Pekarna Magdalenske Mreže odločili ponuditi prostor predstavi, v kateri se dijaki pred publiko osebno “razgaljajo”, in s tem omogočiti štiri ponovitve projekta, ki bo od 4. marca 2016 naprej na sporedu programa “Nagib na oder” na malem odru Narodnega doma Maribor.

“Foter, želim si, da bi se spremenil.”
Nasploh predstavlja projekt Generacije enega izmed redkih poskusov zapolnjevanja manjkajočih gledaliških vsebin, namenjenih prav najstniški generaciji, ki se znajde v poziciji med otroškim (lutkovnim) gledališčem, ki ga je prerasla, in gledališčem za odrasle, ki ga mogoče še ni pripravljena razumeti.

“Ne vem, kaj bi rada počela v življenju!!”
Avtorski projekt Generacije pod režijsko taktirko Tina Grabnarja je projekt petih dijakinj in dijakov Prve gimnazije Maribor, ki v svojem gledališkem poizkusu, kakor pravijo, pravzaprav ne igrajo, ampak živijo, in je specifičen ravno zato, ker se dijaki v tej predstavi odrešijo vseh zadržkov, tabujev, se soočijo sami s sabo, to pa pred publiko. Spregovorijo o vsem, tudi o temah, ki bi jih bilo bolje zaradi nerazumevanja, strahu, potlačene agresije in nelagodja bolje zamolčati: "Pred kratkim sem na enem izmed mariborskih zidov opazil grafit: “Resnica prihaja, ampak vedno naleti na rdečo luč!” Na našem odru se bo prelevila v stroj, ki ne pozna rdeče luči!" (Luka Kuhta)

“Prosimo, pogovarjajte se z nami!”
Generacije so gledališki poizkus, ki je velikokrat na meji dobrega okusa. Vendar predstavi daje legitimnost dejstvo, da je ves uprizorjen material dokumentaren. To pomeni, da so besede, ki jih nastopajoči govorijo, resnične. Pridobljene so v dolgotrajnem procesu gledališke raziskave in uprizorjene po dobesednem prepisu zvočnih posnetkov. V prvem delu predstave je projekt večinoma osebno izpoveden, saj nastopajoči izrazijo lastna stališča in se soočijo z njihovimi posledicami. V drugem delu predstave pa nastopajoči uprizorijo še mnenje svojih vrstnikov.

V predstavi nastopajo Ajda Godec, Kim Godec, Žiga Hren, Luka Kuhta in Eneja Urnaut. Predstava bo na sporedu 4., 5., 10. in 11. marca 2016 ob 20. uri na malem odru Narodnega doma Maribor.

V petek, 11. marca 2016, bo predstavi sledil še pogovor z ustvarjalci predstave ter gostom Maretom Bulcem, gledališkim režiserjem, ki je letos s svojo izjavo o cenzuriranosti državne proslave ob Prešernovem dnevu, dvignil precej prahu. Pogovor bosta vodila kritičarka in publicistka Alja Lobnik in Robert Bobnič, urednik Redakcije za kulturo in humanistične vede na Radiu Študent.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/avtorski-projekt-generacije-na-malem-odru-narodnega-doma-maribor