Naježeno in jedrnato v živo: Violeta Tomić in Saša Tabaković

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v torek, 23. februarja 2016, ob 19. uri organizira pogovor z gostoma Violeto Tomić in Sašo Tabakovićem. Pogovor bo potekal v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).


Saša Tabaković / Foto: Nebojša Tejić, STA

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, se bomo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) pogovarjali s poslancema Državnega zbora Republike Slovenije, igralko, režiserko, TV voditeljico in gledališko pedagoginjo Violeto Tomić in igralcem Sašo Tabakovićem.

Z Jedrt Jež Furlan se bosta pogovarjala o –  o gledališču, vlogah in politiki. Kaj žene umetnika, da sta se podala na parket politike? Kje vidita skupne točke, če te sploh so. Kakšna je razlika v veščini? Kaj je bolj kruto, ustvarjalno, učinkovito in katarzično?

***

»Nedvomno je politika hkrati tudi gledališče – gledališče kot sistem simbolov, ki nas nagovarja kot celoto, kot posameznike in kot člane skupnosti, hkrati pa s posebnim dogodkom, ki ga uteleša, priča o pomembnem dogajanju v življenju in svetu ter spodbuja našo domišljijo in občutljivost. Uspešne politike brez zavedanja teh stvari si sploh ne znam predstavljati.« (Vaclav Havel)

***

Violeta Tomić je diplomirala na AGRFT pri profesorju Francetu Jamniku leta 1985 z vlogo Jacinte v drami Ivana Cankarja Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Barbare Hieng. Za to vlogo je dobila študentsko Severjevo nagrado za sezono 85/86.
Kasneje je od začetka do konca sodelovala z režiserjem Draganom Živadinovom kot članica Gledališča sester Scipion Nasice. Od leta 1987 do 2001 je bila redno zaposlena v Mestnem gledališču ljubljanskem. Med letoma 2003 in 2006 je bila na RTV Slovenija voditeljica kviza Najšibkejši člen. Leta 2004 je ustanovila lastno gledališče (Avtonomno Gledališče Lili Irt). Študirala je tudi biodinamične metode kmetovanja Rudolfa Steinerja in Marie Thun.

Na predčasnih volitvah v državni zbor je leta 2014 kandidirala v Ljubljani. Je članica poslanske skupine Združene levice, poleg Odbora za kulturo sodeluje tudi v Komisiji za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu (članica), Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti (članica) in Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (podpredsednica).

Saša Tabaković je po končani gimnaziji in Srednji glasbeni šoli (smer harmonika in petje) vpisal študij igre na AGRFT. V času študija je prejel dve nagradi »Zlatolaska«, ki jo študentje Akademije jo podeljujejo študentom, nagrado za obetavnega igralca leta revije Stop na 6. Festivalu slovenskega filma in Univerzitetno Prešernovo nagrado za vlogo Goldberga v diplomski predstavi Zabava za rojstni dan H. Pinterja. Diplomiral je leta 2005 v razredu profesorja Mileta Koruna. Istega leta je na Borštnikovem srečanju prejel nagrado za mladega igralca za vlogo Gavestona v predstavi Edvard drugi Christopherja Marlowa v režiji Diega de Breie. Doslej je ustvaril več kot trideset vlog v SNG Nova Gorica, Mestnem gledališču ljubljanskem in SNG Drama Ljubljana, kjer je od leta 2005 stalni član igralskega ansambla. Nastopa tudi v filmu. Poleg gledališča se aktivno ukvarja s petjem bosanskih sevdalink in romskih pesmi s skupino Damar, pa tudi s šansoni in popevkami z različnimi slovenskimi glasbeniki. Bil je eden od članov strokovne komisije Prešernovega sklada za scenske umetnosti, ki je odstopila zaradi odločitve upravnega odbora, da v letu 2014 podeli nagrado Prešernovega sklada Jožetu Možini za dokumentarec Pedro Opeka, dober prijatelj.

Na predčasnih volitvah v državni zbor je leta 2014 kandidiral v Velenju. Zaradi imenovanja poslanke SMC mag. Margarete Guček Zakošek za državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu je njeno poslansko mesto v državnem zboru RS prevzel 9. julija 2015. Poleg Odbora za kulturo sodeluje tudi v Komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti (član), Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide (član) in Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino (član).

Publicistka Jedrt Jež Furlan se aktivno ukvarja s področjem uprizoritvenih umetnosti in kulturne politike. V sklopu pogovorov z gosti obravnava teme in izzive sodobnega gledališkega prostora … Naježeno in jedrnato v živo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najezeno-in-jedrnato-v-zivo-violeta-tomic-in-sasa-tabakovic