“Nagib na oder” februarja

Avtor: Nagib

2. sezona sodobnih uprizortvenih umetnosti "Nagib na oder" februarja nadaljuje s prikazom sodobnih plesnih in performativnih vsebin, tokrat s projektom dveh mladih talentiranih slovenskih plesalcev in performarjev Alje Ferjan in Jana Rozmana, pri čemer je slednji avtor plesno-vizualne predstave Senzasenso, ki jo bomo naslednjo soboto videli na malem odru Narodnega doma Maribor.


Senzasenso / Foto: Matija Lukić

V predstavi Senzasenso Rozman ustvarja paralelni, eko-futuristični svet današnjemu, v katerem na humorno-metafizičen način presprašuje nastanek sveta iz niča. Rozman na kritičen, a produktiven način, staplja mrtvo pokrajino z živimi organizmi ter preklinja ponoreli svet (post)industrijske odtujenosti in se hkrati klanja humanističnim naporom iskanja smisla med človeškim in naravnim.

Jan Rozman (1991) in Alja Ferjan (1990) sta večkrat nagrajena sodobna plesalca in koreografa mlajše generacije, ki sta se, oba, po končani umetniški gimnaziji v Ljubljani izpopolnjevala na priznani School for New Dance Development v Amsterdanu ter se redno pojavljata na domačih in tujih odrih.

Plesno-vizualna predstava "Senzasenso" bo na sporedu v soboto, 20. februarja 2016, ob 20. uri na malem odru Narodnega doma Maribor in v organizaciji Društva Nagib ter v času 31. Zimske plesne šole.

“Nagib na radio” februarja

Vzporedno s sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” se odvija tudi programski sklop “Nagib na radio”, ki v svojih radijskih hibridih med kritiškim odzivom in teoretsko kontekstualizacijo predstav poskušajo načenjati vez med umetniškim delom in njegovo refleksijo skozi formo radijske oddaje. Avtorice (Alja Lobnik, Kaja Kraner in Katja Kosi) druge radijske oddaje (prva je bila decembra, in sicer je tematizirala predstavo Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli, Beton Ltd.), ki bo tokrat predvajana na frekvencah radiaCona (88,8 MHz), bo na podlagi predstave Senzasenso, ki se poigrava z dualizmom narava-kultura, razmišljala naravo kot filozoski koncept in jo izpeljala v dialogu z mislijo Deleuza in Guattarija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagib-na-oder-februarja