V tržaškem gledališču Pisonova glasbeno-gledališka priredba Dogodka v mestu Gogi

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bo v četrtek predpremiera Dogodka v mestu Gogi Slavka Gruma v režiji Igorja Pisona. Glasbeno-gledališka priredba drame v ospredje postavlja Hanino zgodbo, ob tem pa poudarja hudomušnost, ki jo tekst ponuja. V predstavi bosta v več vlogah nastopila Daniel Dan Malalan in Patrizia Jurinčič.


Foto: Peter Uhan

Drama Dogodek v mestu Gogi v odnosih šepave družbe izpostavlja pomanjkanje človečnosti, kar v nekaterih primerih privede do nadomestitve ljudi z lutkami. Gogo namreč prevevajo strahovi, ki se izražajo skozi skrite travme in frustracije njenih prebivalcev. Ti svoje fobije oplajajo v dušljivi monotonosti vsakdana, medtem ko zgolj čakajo na "odrešilni" dogodek.

Te osebe s praznimi življenji in neuslišanimi hrepenenji, za katere je Grum dobil navdih tudi med svojim delom v umobolnici, nikakor ne morejo doživeti epiloga in ostajajo ujete v brezizhodnosti, so o predstavi zapisali v SSG.

Osem od dvajsetih ohranjenih vlog iz drame bosta v predstavi odigrala in odpela Daniel Dan Malalan in Patrizia Jurinčič ob spremljavi instrumentalne skupine Glasbene matice, ki jo vodi Igor Zobin. Fragmenti klasične, operne in pop glasbe bodo odigrali pomembno vlogo kot sestavni del dramaturgije. To podpisujeta Katarina Košir in Ana Obreza.

Grumovo podobo življenja v začaranem krogu mesta, ki hrepeni po preobratu, je v scenski okvir umestila scenografka Petra Veber, ki je za uprizoritev izbrala tudi kostume. V gledališču opozarjajo, da scenski koncept predstave omejuje število sedišč, zato so zaželene rezervacije.

Abonmajska premiera predstave, nastale v koprodukciji z Glasbeno matico, bo na sporedu v petek. Predstava Dogodek v mestu Gogi nadomešča predvideni muzikal Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna. Muzikal so morali odpovedati zaradi zapletov z avtorskimi pravicami.

Ob četrtkovi predpremieri predstave bodo v SSG ob 20. uri v vhodni avli gledališča odprli razstavo o delu lani preminulega kostumografa Igorja Pahorja. Z razstavo Lepota bo rešila svet se želijo pokloniti Pahorjevi profesionalnosti in ustvarjalnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-trzaskem-gledaliscu-pisonova-glasbeno-gledaliska-priredba-dogodka-v-mestu-gogi