Izjava Bulca o cenzuri proslave odmevala tudi med poslanci

Avtor: STA

Izjava režiserja Mareta Bulca, ki je zasenčila državno proslavo ob kulturnem prazniku, je včeraj odmevala tudi v DZ. Poslanec Dragan Matić (SMC) je dejal, da ni dobro, če režiser proslave govori o cenzuri, poslanec SD Jan Škoberne pa meni, da bi se moralo dati določena vprašanja na mizo, vendar to po njegovem mnenju ni razlog za "padanje glav".


Mare Bulc / Foto: Arhiv FBS

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki se je včeraj udeležila seje poslanske skupine DeSUS, izjav medijem ni dajala. Na poslanski skupini pa je pojasnila, da za državno proslavo skrbi upravni odbor Prešernovega sklada in ne ministrstvo.

Matić je v izjavi novinarjem v DZ dejal, da izjave o cenzuri "ne morejo biti preslišane". Kot je dodal, je v predpisih določena vloga odbora, ki "mora skrbeti za to, da državna proslava ostane v nekih določenih gabaritih" in ne krši zakonskih določil.

Na besede Bizjak Mlakarjeve, da ministrstvo za kulturo s proslavo razen plačila izvajalcev ni imelo nič, je Matić odvrnil, da "bo treba zbrati dodatne informacije o tem, morda tudi opraviti pogovore z vsemi vpletenimi". Šele nato bo mogoča objektivna presoja in oblikovanje verodostojnega stališča, je pojasnil.

V DeSUS ministrica za kulturo še uživa zaupanje, je dejal vodja poslanske skupine France Jurša. Z Bizjak Mlakarjevo so poslanci na omenjeni seji spregovorili zlasti o vsebinskih predlogih, vezanih na delovanje resorja, ministrica pa je na kratko pojasnila tudi svojo vlogo pri proslavi, kakšne namene je imel režiser in kako je ukrepal upravni odbor sklada, je dodal Jurša.

Škoberne je čestital avtorjem za lepo proslavo, kar se je dogajalo ob robu proslave pa po njegovih besedah kaže na to, da je kultura visoko na prioritetni lestvici državljanov in zato terja poglobljeno razpravo. "Morda se določenim vprašanjem predolgo izogibamo, treba jih je dati na mizo in rešiti. Da bi pa zato, ker se vprašanja odpirajo, morale padati glave, pa ne vidim razloga," je dejal na namigovanja o odgovornosti ministrice.

Da je bila osrednja proslava neprimerna, pa menijo v NSi. Kot je v odprtem pismu ministrici zapisala predsednica stranke Ljudmila Novak, protestirajo zaradi vsebine kulturnega programa in izbora nastopajočih umetnikov. Med drugim je izpostavila, da je bil umetniški program skoraj v celoti izvajan v tujih jezikih, nastopajoči pa neslovenski umetniki.

Novakova je ob tem opozorila še na to, da bomo junija praznovali 25-letnico samostojne slovenske države. "Državna proslava ob tej obletnici naj bo skrbno pretehtan umetniški projekt, ki bo vsebinsko verodostojen, umetniško odlično izveden, s svojim sporočilom pa povezovalen in spodbuden za narod," je zapisala predsednica NSi.

Državno proslavo ob kulturnem prazniku je sicer v nedeljo zvečer zasenčila izjava režiserja Bulca, da sta njeno vsebino narekovala upravni odbor Prešernovega sklada in ministrstvo za kulturo. Predsednik sklada Janez Bogataj je proslavo označil za eno boljših doslej, vendar, kot je poudaril, so morali biti pozorni na državne simbole. Podobno je povedala ministrica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/izjava-bulca-o-cenzuri-proslave-odmevala-tudi-med-poslanci