Koreograf Benjamin Millepied po letu dni zapustil pariški balet

Avtor: STA

Francoski koreograf Benjamin Millepied se je po nekaj več kot letu dni vodenja Baleta pariške Opere odločil, da zapusti to mesto. Bivši plesalec, ki je poročen s hollywoodsko igralko Natalie Portman, je naletel na močan odpor pri svojih načrtih, da bi reformiral ustanovo, ki slovi kot branik klasične baletne tradicije.


Foto: Pixabay

"Odločil sem se, da končam svoje obdobje kot direktor za ples," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil v izjavi. Kot je dodal, se je želel 100-odstotno posvetiti ustvarjanju, ne pa administraciji. Da odhaja, je sporočil le dan pred svetovno premiero svojega najnovejšega dela v baletni hiši, naslovljenega The Night Ends.

Njegova odločitev je sprožila množično neodobravanje na njegovi Facebook strani, kjer je Millepied dodatno pojasnil, da mu je funkcija vodje vzela toliko časa, da je znatno ohromila njegovo umetniško dejavnost. Mesto vodje Baleta pariške Opere je prevzel leta 2014, pred tem je uspel kot glavni plesalec newyorškega mestnega baleta.

Millepied je prepričan, da balet ni več tako "odličen", kot se ponaša sam, plesalci so včasih "na smrt dolgočasni". "Mislim, da trenutno nismo v zlati dobi baleta," je povedal v enem od intervjujev in dodal, da se mu še muzikali zdijo bolj drzni.

Svet ustanove je na njegovo mesto imenoval nekdanjo prima balerino Aurelie Dupont.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koreograf-benjamin-millepied-po-letu-dni-zapustil-pariski-balet