Končuje se 8. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri

Avtor: SMG

V ponedeljek, 8. februarja, na kulturni praznik, se bo v Centru urbane kulture Kino Šiška sklenil že 8. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent Slovensko mladinsko gledališče.


Podvodni etno orkestrion / Foto: Jan Prpič

Na zaključni prireditvi z naslovom Podvodni etno orkestrion se bo predstavil Matija Solce, pridružila pa se mu bo mednarodna zasedba glasbenikov. Skupaj s Teatrom Papelito in njegovimi velikimi in majhnimi recikliranimi papirnatimi lutkami ter s Cirkusom Soluna, ki nas bo očaral z žongliranjem in akrobacijami, bodo poskrbeli, da bo vzdušje v dvorani res veselo. Po predstavi bo otroški sejem, na katerem si bodo otroci lahko izmenjali stvari, ki se nabirajo po njihovih predalih. Svoje nove pridobitve bodo lahko preizkusili, jih odnesli domov in poskrbeli, da bodo znova zaživele. Organizatorji bi radi otroke namreč spodbudili k temu, da bi stvari pogosteje krožile in bi se tako zmanjšala količina odpadkov.

Na sklepni prireditvi 8. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri 2016 pa bo svoja vrata v Centru urbane kulture Kino Šiška odprla tudi razstava Plastožerjev. Plastožerji so barvita vodna bitja, ki prihajajo iz dna oceanov, da bi nas opozorila na gore plastike, ki se tam nabira. Nekateri spominjajo na ribe, meduze ali hobotnice, drugi so čisto samosvoji. Vse so iz odpadne plastike izdelali otroci na ustvarjalnih delavnicah recikliranja Društva GUMB.

Tudi sicer letošnji program Bobrov poteka v znamenju naziva Zelena prestolnica Evrope, ki ga v letu 2016 nosi Ljubljana.

Na različnih delavnicah in drugih dogodkih v muzejih, galerijah in knjižnicah, na gledaliških, filmskih, plesnih in glasbenih predstavah otroci lahko raziskujejo in razvijajo dovzetnost za varovanje lokalnega in globalnega okolja, ki ga danes pestijo podnebne spremembe, omejenost virov in njihovo škodljivo prisvajajanje.Na prireditvah preverjamo, kako lahko ustvarjalno uporabimo odpadke, kako lahko souporabimo in delimo dobrine, veščine in znanje.

Do konca festivala je še nekaj dni. Mladi in nekoliko starejši ljubitelji kulture se bodo lahko pred tem tako v prestolnici kot v Domžalah udeležili še nekaj zelo zanimivih dogodkov.

Ker se bodo Bobri odvijali v pustnem času, bomo ustvarjali pustne maske in kostume ter v njih v jutri, 6. februarja, rajali na tradicionalnem Zmajevem karnevalu po Ljubljani.

V sklopu festivala še vedno poteka projekt Bobrove mlade oči, v okviru katerega se otroci Osnovne šole Poljane pod mentorstvom Zale Dobovšek urijo v pisanju gledaliških kritik in intervjujev. Na festivalu bodo pokukali tudi v zakulisje gledališč in tako spoznali, kaj se dogaja za odrom in okrog njega. Kot mladi snemalci in fotografi se bodo preizkusili na zaključni slovesnosti festivala v Kinu Šiška. 

Instalacija na ploščadi Etnografskega muzeja

Bobri so se poleg tega pridružili tudi projektu Vrtca Vodmat, v sklopu katerega so otroci doma in v igralnicah poiskali igrače, s katerimi se ne igrajo več, ki so pokvarjene ali jim manjka kak del. Akademski kipar Jure Markota in akademski oblikovalec vizualnih komunikacij Miha Artnak sta v sodelovanju z otroki razmislila, kako te igrače oživiti, da bi bile spet uporabne in privlačne. Na muzejski ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja (v prostorih Javnega sklada za kulturne dejavnosti) bo vse do 15. februarja potekala izmenjevalnica na novo ustvarjenih igrač.

Izmenjevalnica je prosto dostopna, izmenjava poteka ves dan. K njej so vabljeni otroci, starši in stari starši ­­– sodeluje lahko prav vsak. Zamisel je spodbuditi ustvarjalnost in uporabiti načelo ponovne uporabe.

Več informacij o preostalih dogodkih 8. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje in dodatne fotograije so dostopne na spletni strani www.bobri.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/koncuje-se-8-ljubljanski-festival-kulturno-umetnostne-vzgoje-bobri