Matej Kejžar: Senser 2010

Avtor: Zavod Exodos, PTL, KINK Pekinpah

Plesalec in koreograf Matej Kejžar v solo predstavi Senser preigrava vprašanja, kako naša občutja ustvarjajo okvire, preko katerih se posreduje smisel in na kakšen način različni pogledi na strukturo vplivajo na različne načine razumevanja.


V igri vsiljenega selektivnega opazovanja predstavlja edini vir svetlobe gibanje občutljive varnostne luči, medtem ko ritem vznikajočih in izginjajočih gibov«odpira vprašanje, kdo ustvarja pomen (opazovalec ali opazovani), kakor se vzpostavlja preko preprostega preigravanja posameznikovega opazovanja. V projektu Senser 2010 Matej Kejžar ponovno odpira tovrstne zaznavne strukture, vendar tokrat kot zbiralnik trenutnih izkustvenih in emocionalnih stanj. 

Matej Kejžar je končal SNDO – School for New Dance Development v Amsterdamu. Med študijem je končal semester na T. Brown Dance Studio v New Yorku. Po končanem študiju je bil član The X-Group, podiplomskega programa na P.A.T.S.-u, v Bruslju.

Deluje kot koreograf, plesalec in pedagog. Kot koreograf je ustvaril vrsto koreografij tekom študija in celovešernih predstav, med drugim solo Senser, duet Simultaneous, Burlesque, ZAC, Rdeča kapica itd. Sodeloval je s številnimi tujimi in domačimi plesalci in igralci. Kot plesalec je sodeloval z različnimi koreografi, v zadnjem času predvsem z M. Delak. Je član ROSAS, ki jo vodi A. De Keersmaker.

Kot pedagog poučuje po večjih plesnih centrih doma, v Evropi in po svetu. Med drugimi je poučeval na S.E.A.D.-u, P.A.R.T.S.-u, TQA, SNDO, TNUA, Bejing academy of Performing Arts, TSEH in v večih profesionalnih plesnih skupinah kot npr. Ultima Vez, ROSAS, En Knap itd.

Koreografija in izvedba: Matej Kejžar
Tehnični direktor: Borut Cajnko

Produkcija: Zavod Exodos Ljubljana
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana
Postprodukcija Senser 2010: KINK Pekinpah

Senser 2010
je del mednarodnega projekta Spider 2010-2011 producentov KINK Pekinpah (Ljubljana), Loge 22 (Lyon, Francija) in Kinitiras Studios (Atene, Grčija).  

 

Povezave:

- Matej Kejžar na Geslu
- Matej Kejžar na spletnem repertoarju slovenskega gledališča


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/matej-kej%C5%BEar-senser-2010