V PTL premiera plesno-gledališke predstave Krickrac, to sem jaz!

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo danes premiera vizualne plesno-gledališke predstave za najmlajše Krickrac, to sem jaz! v režiji in koreografiji Katje Kähkönen in Sanje Tropp Frühwald. Predstava je študija o tem, kako majhni otroci dojemajo sami sebe na različnih stopnjah razvoja. Primerna je za otroke, stare od pol leta do šestih let.


Foto: Matej Povše

Igriva in poetična predstava Krickrac, to sem jaz! tematizira, kako se otroci z odraščanjem vse bolj zavedajo svojega telesa. Vizualno temelji na risbah, na katerih so otroci risali same sebe v prvih šestih letih svojega življenja. "Gre za zgodbo o samospoznavanju: Sem. Zmorem. Za odo telesu - za navdih in občudovanje," so sporočili iz PTL.

Predstava je nastala v produkciji PTL in gledališča za dojenčke in malčke AEIOU v koprodukciji s hrvaškim kolektivom uprizoritvenih umetnosti VRUM in v sodelovanju z Društvom lutkovnih ustvarjalcev.

AEIOU je neodvisna umetniška skupina, ki so jo leta 2010 v Sloveniji ustanovile Kähkönenova, Mateja Ocepek in Katja Povše, od leta 2013 pa deluje še na Finskem. Skupina ustvarja vizualno in fizično gledališče ter gledališče predmetov, svoje predstave pa prilagaja majhnim otrokom. Njihove predstave so polne fizičnih in čustvenih dražljajev, burijo otroško domišljijo in obenem zabavajo odrasle.

Hrvaški kolektiv VRUM pod umetniškim vodstvom Tropp Frühwaldove deluje od leta 2007. Njegova glavna dejavnost temelji na sodobnem plesu, a se širi tudi v polje sodobnega gledališča, vizualnih umetnosti, glasbe in fotografije. Kolektiv še posebej zanima razvoj mladega občinstva. Je pobudnik in koordinator hrvaške mreže KLIKER, ki se ukvarja z razvojem sodobnega plesa za mlade in z mladimi.

Avtorstvo in koncept predstave podpisujejo Kähkönenova, Ocepkova, Povšetova in Tropp Frühwaldova, soustvarjalki in izvajalki pa sta Barbara Kanc in Tina Valentan. Avtorica glasbe, pevka in tolkalistka je Zvezdana Novaković, v predstavi pa sodelujeta še glasbenici Suzana Menoni (flavta) in Nina Rogina (bariton saksofon). Sceno in kostume je zasnovalo več ustvarjalcev, oblikovalec luči pa je Janko Oven.

Predstava Krickrac, to sem jaz! bo premierno uprizorjena še v soboto na festivalu Bobri, v sklopu katerega bo tudi ponovljena. Še dve ponovitvi bosta v PTL na sporedu v nedeljo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-premiera-plesno-gledaliske-predstave-krickrac-to-sem-jaz