V Ljubljani v sklopu projekta Small size več otroških predstav

Avtor: STA

Slovenija se bo med 29. in 31. januarjem pridružila projektu Small size, v okviru katerega bodo gledališča po številnih mestih po vsem svetu, od Helsinkov do Ciudada de Mexica, ponudila več dogodkov za najmlajše. V projekt je v Sloveniji letos prvič vključen tudi festival Bobri, ki sodeluje z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.


V deželi prstnih lutk / Foto: Arhiv Hiša otrok in umetnosti

V sklopu projekta v Ljubljani si bo mogoče ogledati več otroških predstav. V petek dopoldne in popoldne bo v Hiši otrok in umetnosti na ogled predstava, namenjena otrokom nad tremi leti z naslovom V deželi prstnih lutk, ki je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Zapik in Hiše otrok in umetnosti.

V soboto bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) dvakrat uprizorili predstavo Lučka, grah in pero, ki je namenjena najmlajšim, oziroma malčkom, starejšim od enega leta. Za malčke nad šest mesecev bodo v soboto poskrbeli tudi v Plesnem teatru Ljubljana (PTL), kjer bo prav tako dopoldne in popoldne na ogled predstava Kric krac, to sem jaz v izvedbi PTL, AEIOU - gledališča za dojenčke in malčke ter Kolektiva uprizoritvenih umetnosti VRUM.

Malčki, starejši od dveh let, bodo na svoj račun prišli v Centru kulture Španski borci, kjer bodo zanje uprizorili Hudo mravljico, ki je nastala v produkciji Zavoda En-Knap in Gledališča Koper. Dan pozneje pa še v Hiši otrok in umetnosti, kjer bo na ogled predstava Srce in popek v izvedbi gledališča AEIOU, Hiše otrok in umetnosti, Društva lutkovnih ustvarjalcev in Zavoda H'art.

Small size je mrežni projekt gledaliških in kulturnih središč, ki so svoje umetniško raziskovanje posvetili otrokom in razvili posebno strokovno znanje na področju uprizoritvenih umetnosti za zgodnja otroška leta. Mreža, ki je bila ustanovljena leta 2005 s podporo Evropske komisije, omogoča srečevanja, izmenjavo izkušenj in znanja ter razvijanje skupnih projektov in širjenje informacij in izsledkov raziskovanj.

Projekt bo združil najmlajše gledalce in njihove družine v spoznanju, da ima umetnost v posameznikovem življenju že vse od rojstva naprej prav posebno vrednost. Letos pri organizaciji projekta sodeluje 33 mest iz 19 držav, so sporočili iz LGL.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-v-sklopu-projekta-small-size-vec-otroskih-predstav