Znan je program letošnjega Tedna slovenske drame

Avtor: PGK

Na tiskovni konferenci, ki je potekala danes v Prešernovem gledališču, je selektor Gregor Butala predstavil svoj izbor za tekmovalni in spremljevalni program 46. tedna slovenske drame, ki se bo tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, 27. marca in bo predvidoma trajal do 8. aprila. Direktorica Prešernovega gledališča Kranj in vodja umetniškega oddelka pa sta spregovorili o novostih, ki jih festival prinaša letos.


Foto: Arhiv PGK

Selektor Gregor Butala je poudaril , da so v letošnjem izboru za razliko od preteklih let prevladovale uprizoritve dramskih besedil, čeprav je med 52 ogledanimi predstavami bilo tudi precej avtorskih projektov. To se odraža tudi v izbranem programu. Opozoril je tudi na pohvalen delež krstnih uprizoritev, ki kaže na aktiven odnos med dramsko ustvarjalnostjo in slovensko družbeno in umetniško stvarnostjo.

Direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček je izpostavila nekaj dejstev, ki vplivajo na oblikovanje in izvedbo vsakoletnega festivala slovenske dramatike. Prešernovo gledališče že nekaj let pripravlja bogat program Tedna slovenske drame, ki ga poleg tekmovalnega in spremljevalnega sporeda dopolnjuje še mednarodni program in številne aktivnosti dodatnega programa, med katerimi so marsikatere postale tradicionalne in pomembno vplivale tudi na razvoj in uprizarjanje izvirne slovenske dramatike. Večino sredstev za izvedbo Tedna slovenske drame prispevata Mestna občina Kranj in Ministrstvo za kulturo. Medtem, ko kranjska občina svoj delež vsakoletno nekoliko povečuje, pa sredstva, ki jih za festival državnega pomena namenja Ministrstvo za kulturo, ostajajo na ravni izpred nekaj let. Zato je v preteklih dveh gledališče v izvedbo festivala vložilo tudi lastna sredstva namenjena lastnemu programu, kar si gledališče težko privošči.

Mednarodni program tudi letos sestavlja pet predstav. Želje gledališča, da bi tudi tuje predstave sodelovale v selekciji, zaradi finančnih razlogov letos še ni mogoče uresničiti. Vse potne stroške  gostovanj na festivalu namreč tuja gledališča krijejo sama. V primeru povabila v tekmovalni spored bi moral organizator pokriti tudi te, kar pa s sedanjimi sredstvi ni mogoče. Kljub temu pa se nam tudi letos obeta kvaliteten program predstav iz tujine, ki kaže na to, da je tudi s pomočjo festivala slovenska dramatika našla prostor izven meja slovenskega govornega območja.

Dramaturginja in vodja umetniškega oddelka Marinka Poštrak od leta 2004 organizira delavnice dramskega pisanja na Tednu slovenske drame, ki so gostile preko dvesto dramskih ustvarjalcev. »Pri izboru mentorjev delavnic ni pomembno samo to, da gre za ugledne avtorje,  upošteva se tudi njihov pedagoški dar. Tako je pred dvema letoma Goran Stefanovski slušateljem posredoval celovit sistem pisanja dramatike, lani pa je Dušan Jovanović s tremi udeleženci delavnic nadaljeval delo skozi celo leto, rezultati pa bodo predstavljeni na letošnjem Tednu slovenske dramatike. Letošnja mentorica je priznana hrvaška dramatičarka mlajše srednje generacije Nina Mitrović, ki jo pozna tudi slovensko in kranjsko občinstvo kot avtorico predstave Srečanje,« je povedala Marinka Poštrak in opozorila tudi na okroglo mizo o dramatiki Emila Filipčiča, ki bo povezana tudi z letošnjo otvoritveno premiero: Prešernovo gledališče Kranj bo v koprodukciji z Slovenskim mladinskim gledališčem v režiji Vita Tauferja 27. marca premierno uprizorilo »Butnskalo«, ki jo je Emil Filipčič napisal z Markom Dergancem leta 1979.

Žirijo za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika letos sestavljajo Rok Andres, Tatjana Ažman, Mateja Pezdirc Bartol, Vesna Pernarčič in Gašper Troha. (Zaradi zakonodaje, ki v kulturi onemogoča izplačevanje avtorskih honorarjev zaposlenim, je verjetno zadnjič v žiriji tudi članica oziroma član umetniškega ansambla Prešernovega gledališča, kakor je bilo doslej v navadi). Žirija bo tako kot vsako leto nominirala več besedil, ki bodo predstavljena na dnevu nominirancev, tako kot lani pa namerava Prešernovo gledališče v sodelovanju z slovenskim gledališkim inštitutom po festivalu pripraviti tudi bralno uprizoritev zmagovalnega besedila.

Ob koncu tiskovne konference se je direktorica Mirjam Drnovšček zahvalila za triletno sodelovanje selektorju Gregorju Butali in obenem napovedala, da bo vlogo selektorja naslednji dve leti opravljala mag. Tea Rogelj, dramaturginja in kustosinja Slovenskega gledališkega inštituta.

Povezava: Program 46. TSD


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/znan-je-program-letosnjega-tedna-slovenske-drame