Pavla nad Prepadom v okviru rednega abonmaja gledališča Metastasio iz Prata v Italiji

Avtor: SMG

Izjemno redke so priložnosti, da slovensko gledališče sooblikuje redno sezono velikih repertoarnih gledališč po Evropi. Še redkejše so tiste, ko predstavimo novosti naših sodobnih avtorjev.


Foto: Peter Uhan

Zato je tridnevno gostovanje Pavle nad prepadom (15., 16. in 17. januarja 2016) v okviru redne sezone enega najpomembnejših italijanskih gledališč iz Prata, Gledališča Metastasio, pravi kulturni dogodek.ž

Gledališče Matastasio je stalno gledališče pokrajine Toskana in eno temeljnih središč novih gledaliških pisav, ki ga vodi sloviti, tudi Slovencem dobro znani režiser Paolo Magelli. V SMG je v osemdesetih letih režiral izjemno odmevno postavitev Zločina na Kozjem otoku Uga Bettija, prelomni gledališki dogodek slovenskega in jugoslovanskega gledališča, predstavo, ki je med drugim gostovala v uglednem Residenztheatru v Münchnu.

Pavli nad prepadom bo v izjemno zanimivem programu sezone sledila najnovejša stvaritev vodilnega italijanskega in evropskega režiserja Antonia Latelle Veronika, podarjam ti svojo smrt. Italijanski mediji slovensko predstavo napovedujejo kot sodobno gledališče umetelnega prepleta besede in giba, ki na inovativen način povezuje alpinizem in polis.

»Pretresljiva zgodba o življenju alpinistke Pavle Jesih […] je, s stališča zgodovine, pomemben prerez nedavne zgodovine. S stališča gledališkega gledalca in kritika pa je velik dosežek režiserja Matjaža Pograjca in ansambla Slovenskega mladinskega gledališča,« je v Jani o njej zapisal Vito Tofaj. In res so se v gledališko alkimijo zlili vsi elementi, potrebni za veliko predstavo: močna, mojstrsko izpisana zgodba – besedilo Andreja E. Skubica je bilo nominirano za Grumovo nagrado –, inventivna in pretehtana režija, ki jo subtilno podpirajo vsi vizualni in zvočni elementi, vratolomna koreografija, in seveda dovršene, sočne igralske kreacije, ki vsemu naštetemu vdihnejo življenje.

Pograjc plezanje v uprizoritvi jemlje dobesedno: kot plezanje igralk in igralcev po »severni« steni gledališča in uprizarjanja, hkrati pa po ledeni steni politike. Zares: navdihnjeni s Pavlo Jesih, alpinistko in pionirko slovenske kinematografije, bodo v predstavi preplezali stene Skubičevega besedila in se povzpeli na sam simbolni vrh slovenstva, Triglav, in tako spregovorili o usodnem spletu vrhunskega alpinizma, drznega podjetništva in neizprosne politike.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pavla-nad-prepadom-v-okviru-rednega-abonmaja-gledalisca-metastasio-iz-prata-v-italiji