V SSG Trst premiera drame Pes, noč in nož v režiji Matjaža Fariča

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu bodo v petek premierno uprizorili dramo mladega bavarskega dramatika Mariusa von Mayenburga z naslovom Pes, noč in nož, ki jo je na oder postavil režiser in koreograf Matjaž Farič v tandemu z dramaturginjo Stašo Bračič. Drama predstavlja slehernika, ki je ujet v utesnjujoč mentalni labirint.


Foto: Tone Stojko

Marius von Mayenburg (1972) sodi med najbolj prevajane sodobne nemške dramatike. Njegova kafkovska groteska Pes, noč in nož je nastala leta 2008 in bo prvič v slovenskem prevodu, za katerega je poskrbel Štefan Vevar, uprizorjena v tržaškem gledališču. Drama v ospredje postavlja slehernika, čigar brezizhodni položaj spominja na realizirano nočno moro, v kateri se mora sredi vrtinca srhljivih dogodkov boriti za golo preživetje.

Igra Mayenburga, ki je od leta 1999 hišni dramski avtor in dramaturg v slovitem berlinskem gledališču Schaubühne, je napisana za tri igralce. Glavni lik je gospod M, ostala dva igralca pa odigrata vsak po pet vlog. V tržaški uprizoritvi bo M gostujoči igralec Tadej Pišek, ostale like pa bosta upodobila Vladimir Jurc in Tina Gunzek.

Kot so zapisali v gledališču, dobijo v predstavi grotesknost sveta, urbane nočne more in kafkovski absurd srhljive, v zaporedju kratkih in ostrih prizorov pa tudi filmske poteze. Gospod M se je nenadoma, ne da bi vedel kako in zakaj, znašel v nekem drugem svetu, ki pa mu niti ni popolnoma tuj.

V tem praznem mestu psi grozeče lajajo, prebivalci so vsi po vrsti lačni in oboroženi ter tako vznemirljivo podobni drug drugemu, da se lahko tudi njihova smrt ponavlja v nedogled. Sosledje dogodkov je podobno sanjskemu, kot bi bilo vzeto iz nočne more, ki jo je spodbudila neprebavljena večerja. Lakota je metafora praznine, ki kliče po potešitvi, nasilje in upor pa postaneta njena posledica.

Za kostume v predstavi je poskrbela Sanja Grčić z asistentko Kajo Hrovat, oblikovalka maske je Ana Lazovski. Za zvok in koreografijo je poskrbel režiser Matjaž Farič. Pri predstavi sta sodelovali še asistentka dramaturgije Ana Obreza in lektorica Laura Brataševec.

Iz SSG so sporočili še dve spremembi programa, ki so ga napovedali za sezono 2015/2016. Zaradi zapletov na področju avtorskih pravic bo muzikal Zadnjih pet let Jasona Roberta Browna nadomestil izvirni glasbeno-gledališki projekt režiserja Igorja Pisona po Grumovi drami Dogodek v mestu Gogi.

Obenem se obeta tudi spremenjen program gostovanja Carmine Slovenice, ki se bo namesto z najnovejšo predstavo Fortuna Fauvelu ne bo par! predstavila s scenskim projektom Ultimativna kolektivna izkušnja, ki bo nastal za to priložnost, so zapisali v tržaškem gledališču. Tam bodo v četrtek, pred predpremiero pričujoče predstave, odprli dokumentarno razstavo Slovenskega planinskega društva Trsta z naslovom Med morjem in gorami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ssg-trst-premiera-drame-pes-noc-in-noz-v-reziji-matjaza-farica