V Ljubljano prihajajo Bobri

Avtor: SMG

BOBRI, 8. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje bo potekal od 23. januarja do 8. februarja 2016. Prevzem brezplačnih vstopnic bo potekal v soboto, 16. januarja, od 11. do 18. ure v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11.


Vsi junaki zbrani / Foto: Miha Fras

Ljubljana leta 2016 nosi naziv Zelena prestolnica Evrope; številnim dogodkom, ki bodo potekali pod tem okriljem, se bo pridružil tudi 8. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Na različnih delavnicah in drugih dogodkih v muzejih, galerijah in knjižnicah, na gledaliških, filmskih, plesnih in glasbenih predstavah bomo raziskovali in razvijali dovzetnost za varovanje lokalnega in globalnega okolja, ki ga danes pestijo spodbujene podnebne spremembe, omejenost virov in škodljivo prisvajajanje le teh.
Preverili bomo, kako lahko ustvarjalno uporabimo odpadke, kako lahko souporabimo in delimo dobrine, veščine ter znanje. Otroci se bodo lahko spet dejavno vključili v festivalske dogodke in jih tako pomagali soustvarjati.

Otvoritev festivala bo tudi tokrat potekala v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer si bomo v soboto, 23. januarja, ob 16. uri ogledali gibalno predstavo Vsi junaki zbrani v režiji in koreografiji Branka Potočana, v kateri, skupaj z igralci in igralkami Slovenskega mladinskega gledališča, odgovarjamo tudi na vprašanja skupnostnega bivanja, solidarnosti in upora proti diktatu potrošniške logike. Predstavi bo sledila gibalna in ustvarjalna delavnica, na kateri se bodo obiskovalci, tako kot igralci na odru, lahko preizkusili v premagovanju različnih gibalnih in kreativnih nalog.

Za filmski program bosta tudi tokrat poskrbela Kinodvor in Slovenska kinoteka. V Kinodvoru bodo na ogled animirani, dokumentarni in igrani filmi, kot so Drobižki, Deček in svet, Bonobo Beni, Želvino osupljivo potovanje, Pesem morja in Misija Arktika (ta bo prav na Bobrih predstavljena premierno) s predfilmom Peter Peter. V Slovenski kinoteki bodo na sporedu sklopi kratkih animiranih filmov iz niza Krtek in Čriček ter Medved Bojan. Del Kinodvorovega programa bo tudi delavnica Kaj je kino, na kateri bodo otroci raziskovali kinooperaterjevo kabino, spoznali filmski medij skozi zgodovino in se seznanili s poklici, ki skrbijo, da v dvorani vse deluje, kot je treba.

Z vodilno temo, ki sledi smernicam Zelene prestolnice Evrope, bo tako ali drugače povezanih tudi nekaj gledaliških, glasbenih in plesnih uprizoritev: gledališke predstave Zverinice iz stripa (Kulturno društvo Pripovedovalski Variete, Stripburger in Forum Ljubljana), Odvratne rime, Lučka, grah in pero (LGL), Zgodba na gumbe (Lutkovno gledališče Zapik), Strigu-migu (Papelito), Smradek (Pionirski dom), Mali modri in mali rumeni (LG Maribor), O dečku in pingvinu (Mini teater in LG Maribor), plesna predstava Huda mravljica (Zavod EN-KNAP in Gledališče Koper), Mavrica (Jaka Šimenc in Zavod EN-KNAP), Juri Muri v Afriki pleše (Plesni Teater Ljubljana), glasbena predstava Volčje srce (Zavod Federacija in Gledališka družina Pinklec iz Čakovca, Hrvaška), Posluh, recikliramo!, Otročje lahko muziciranje (Cankarjev dom), Zveneča uganka (Samo Kutin in Anja Kravanja) in druge. V ljubljanski Operi in baletu bo na ogled predstava Picko in Packo, v Vodnikovi domačiji Adijo, pa misli kaj name, v kateri bosta Ana Duša in Zvezana Novaković prikazali, kako lahko združimo pripovedovanje in glasbilo, kot je harfa, v Cankarjevem domu nam bo glasbena skupina Katalena postregla s glasbeno predstavo Enci benci Katalenci

Bobri 2016 se pridružujejo mednarodnemu projektu Small size dnevi, ko se bodo od 29. do 31. januarja po vsem svetu (v Helsinkih, Madridu, Salzburgu, Bukarešti, Ciudadu de Méxicu …) zvrstili številni dogodki, namenjeni najmlajšim. Small size dnevi bodo združili najmlajše gledalce in njihove družine v spoznanju, da ima umetnost v našem življenju, in to že od rojstva naprej, prav posebno vrednost in pomen. V sklopu omenjenega projekta si bo na Bobrih mogoče ogledati gledališke predstave V deželi prstnih lutk, Lučka, grah in pero ter Srce in popek, plesni predstavi Huda mravljica in Krickrac, to sem jaz! (ta bo na Bobrih prestavljena premierno) ter delavnice Petje uspavank za mame z dojenčki, Vozičkanja po umetnosti in Znakovni jezik za mlade mame. V okviru festivala se bodo sicer zvrstili še številni drugi dogodki, namenjeni najmlajšim obiskovalcem. Predstava Strigu-migu v produkciji Teatra Papelito bo odigrana za otroke na ljubljanski pediatrični kliniki.

Na festivalu bo moč videti tudi nekaj mednarodnih predstav. Iz Francije v Slovenijo prihaja interaktivna poetična predstava – razstava Glava glavi (Têtê à têtê); gre za novo predstavo v sklopu izkustvenega labirinta umetnosti, ki je bila premierno uprizorjena v Franciji, na Bobrih pa bo prvič predstavljena v slovenščini. Iz Hrvaške bo pripotovala predstava Minimi, sodobna interaktivna plesna uprizoritev, namenjena najmlajšim. Nekaj projektov, uvrščenih na festival, pa je nastalo v mednarodni koprodukciji, na primer Volčje srce, Srce in popek ter Krickrac, to sem jaz!.

Vodilni temi festivala pa bodo zopet posvečene predvsem delavnice in ostale dejavnosti, ki že tradicionalno spremljajo program Bobrov. Odvijale se bodo v Mestni knjižnici Ljubljana, Mestni galeriji, Mestnem muzeju, Art centru Pionirskega doma, na Ljubljanskem gradu, v Družinskem centru Mala ulica, na Slovenskem gledališkem inštitutu, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Galeriji Škuc, Galeriji Kresija, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Etnografskem muzeju, RogLabu, Vodnikovi domačiji, Prirodoslovnem muzeju, Botaničnem vrtu, Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Narodnem muzeju, Galeriji Fotografija, Lutkovnem muzeju, na RTV Slovenija in Akademiji za likovno umetnost. Na delavnicah bomo z različnimi likovnimi tehnikami gradili nove uporabne predmete, sestavljali igre in mojstrovine iz odpadnih materialov, raziskovali zelene dele prestolnice in se spraševali o njihovih vlogah v našem življenju. Ustvarjali bomo z umetniki in tako spoznali tudi njihovo delo. Igor Šinkovec nas bo popeljal v svet ilustracije, v svet stripov Izar Lunaček, kiparstva Urška Toman in fotografije Bojan Brecelj. Sprehodili se bomo po prostorih RTV Slovenija ter spoznali, kako nastaneta radijska in televizijska oddaja, v Zgodovinskem arhivu Ljubljana pa nam bodo razkrili, kje se hranijo pomembni dokumenti, pričevalci o času in o nas.
Bobri se bodo odvijali v času praznovanja pusta, zato bomo ustvarjali tudi pustne maske in kostume ter v njih rajali na tradicionalnem Zmajevem karnevalu po Ljubljani.

V Kinodvoru tudi tokrat pripravljajo delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki so ga poimenovali Bobrov potepuh, z njim pa bodo otroci na pohodu raziskovali prestolnico ter odkrivali njene skrite kotičke. Na izbranih točkah bodo zbirali Bobrove žige in semena, ki jih bodo doma zasadili v svoj vrt.

Bobri bodo tokrat prvič gostovali izven Ljubljane - v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah se bo zvrstilo nekaj filmskih in gledaliških projekcij ter delavnic, ki bodo v večji meri namenjene šolskim skupinam.

Sklepna slovesnost festivala bo zopet potekala na kulturni praznik, in sicer v ponedeljek, 8. februarja, v Centru urbane kulture Kino Šiška in bo zagotovo prav poseben: pod nazivom Podvodni etno orkestrion se nam bo predstavil Matija Solce, pridružila se mu bosta mednarodna zasedba glasbenikov ter Teater Papelito. Ta bo z velikimi in majhnimi recikliranimi papirnatimi lutkami s Cirkusom Soluna, ki nam bo prikazal žongliranje in akrobacije, poskrbel, da bo vzdušje v dvorani res veselo. Po predstavi pripravljamo prav poseben otroški sejem. Otroke bomo prosili, naj pobrskajo med stvarmi, ki se nabirajo po njihovih predalih, in jih prinesejo na sklepno prireditev. Na sejmu jih bodo lahko zamenjali, jih na delavnicah preizkusili in odnesli domov ter jim vlili novo življenje. S tem bi radi otroke spodbudili h kroženju stvari in na ta način k zmanjševanju količine odpadkov.

Program festivala bo podrobno predstavljen v programski knjižici, ki jo pripravljajo v Slovenskem mladinskem gledališču, spletni strani gledališča in na novi spletni strani Bobrov, na kateri bodo dostopne vse informacije o festivalskih aktivnostih ter arhivsko gradivo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljano-prihajajo-bobri