Umrla je igralka Irena Zubalič

Avtor: STA, ZDUS

V 52 letu starosti je umrla igralka Irena Zubalič, stalna članica ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL), v katerem je delovala kar 25 let. Na odru gledališča je odigrala več kot 50 vlog, v zadnjem času so jo gledalci lahko videli v predstavah Groznovilca, Ostržek, Doktor Faust, Tik tak in Žogica Marogica, piše na spletni strani LGL.


Irena Zubalič Žan / Foto: Arhiv LGL

Iz Združenja dramskih umetnikov Slovenije so sporočili, da je igralka pred časom za njihove strani spisala svoj življenjepis, poln upanja in veselja…: »Rodila sem se v vroči poletni noči (23. julija), nekaj ur potem, ko je mama prispela, še v kopalkah, v malo porodnišnico v centru Trsta, nedaleč od morja. V predzadnjem letniku slovenskega Znanstvenega Liceja F. Prešeren v Trstu sem se začela spraševati, kaj bom, ko bom velika. Ker sem se zaradi poškodbe morala odpovedati sanjam o klasičnem baletu, a sem kot mala baletka že izkusila čarobnost odrskih desk, sem se vpisala v gledališko šolo pri Slovenskem Stalnem Gledališču Trst. Po gimnaziji sem še dve leti študirala filozofijo in psihologijo na italijanski Filozofski Fakulteti v Trstu, igrala v italijanski amaterski gledališki skupini in zbirala pogum za sprejemni izpit na AGRFT. Ker mi je uspelo že v prvem poizkusu, sem zapustila svoj rodni Trst in prišla v Ljubljano. Po končanem študiju dramske igre na Akademiji, so me povabili k sodelovanju v Lutkovnem Gledališču Ljubljana. Tu sem sprejela vlogo v samo eni predstavi, saj sem se želela najprej preizkusiti tudi v gledališču v svojem rodnem mestu, a bilo je dovolj, da sem vzljubila lutke….Kot mati in igralka pred otroško publiko, sem v sebi začutila željo po pedagoškem delu in se začela izobraževati še na tem področju. ...Že nekaj let vodim delavnice izdelovanja in animacije lutk, poleti pa tudi v svojem rodnem zamejstvu. Zvesta pa sem ostala tudi svoji ljubezni do plesa…«.

V Združenju dramskih umetnikov Slovenije so še zapisali: »Pleši, Irena, za vse nas, ki smo ostali na tej strani plesišča in te imamo radi. Pogrešali te bomo. Tvoji kolegi in prijatelji iz ZDUS. Tvojima sinovoma in tvojim najbližjim izrekamo globoko sožalje.«


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-je-igralka-irena-zubalic