Večni Shakespeare bo nagovoril obiskovalce Cankarjevega doma

Avtor: STA

Cankarjev dom se je pridružil globalnemu obeleževanju 400-letnice smrti velikega angleškega dramatika Williama Shakespearea, ki je s svojimi opažanji sveta še danes navdih v različnih umetnostih. Presek Shakespeara v njih z navezanostjo na slovenski kulturni prostor bo od 11. januarja do 21. novembra prikazal tematski festival Shakespeare za vedno.


Stane Starešinič kot Hamlet / Foto: Mario Magajna (vir: SLOGI)

Shakespeare je še vedno živ v duhovnem smislu, skozi njegove drame razbiramo tudi našo sodobnost, skozi njegove junake, kot so krvoželjni Macbeth in njegova ambiciozna žena, ponoreli Lear in zmedeni Hamlet, pogosto vidimo tudi naše sodobnike, je na včerajšnji predstavitvi poudarila generalna direktorica CD Uršula Cetinski.

Festival bo Shakespeara in njegove like obudil skozi različne umetniške zvrsti, ponudil bo vpogled v njegovo uprizarjanje v slovenski zgodovini, hkrati je bil po besedah generalne direktorice tudi izhodišče za nove umetniške projekte, s katerimi CD vsako leto obogati svoj kulturno-umetniški program.

Verdijev Otello, nastal po Shakespearovi predlogi, je letošnja velika operna koprodukcija, ki jo bodo v sodelovanju z ljubljansko Opero uprizarjali med 21. januarjem in 3. februarjem. Tragično zgodbo bo režiral Manfred Schweigkofler, ki je pred leti na odru CD postavil Renske nimfe. Kostumografinja bo Mateja Benedetti, scenograf Walter Schütze.

Ob Verdijevi štiridejanki bo fenomen Shakespearove tragedije in njene recepcije v različnih umetniških zvrsteh osvetlilo sedem predavanj Svetlane Slapšak, ki bo z vidika antropologije skušala razvozlati tudi vodilni motiv dela - ljubosumje.

Festival bo uvedla kulturnozgodovinska razstava o Hamletu na Slovenskem. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom bo prikazala 23 različnih slovenskih postavitev Hamleta, igralce, ki so jih upodobili, ohranjene scenske in kostumske skice, izseke iz kritik, napoveduje njena avtorica Mojca Jan Zoran. Prvič pa bo ta junak, ki se sprašuje o "biti ali ne biti", ujet tudi v stripu avtorja Andreja Potrča.

Kako je Shakespeare navdihoval sedmo umetnost, bo predstavil cikel osmih filmov. Vodja filmskega programa v CD Simon Popek želi z izborom pokazati, kako so se filmarji verjetno najbolj ekraniziranega avtorja vseh časov lotevali skozi različna desetletja. Odločil se je za Shakespearove filmske obravnave od Henrika V. Laurencea Oliviera iz leta 1944 do najnovejše adaptacije Macbetha Justina Kurzela iz leta 2015.

Macbeth bo na festivalu prikazan tudi v južnoafriški različici. Shakespearovo zgodbo in istoimensko Verdijevo opero sta režiser Brett Bailey in skladatelj Fabrizio Cassol priredila v dramo za prevlado nad rudniki diamantov v Kongu, ki bo v CD izvedena 23. februarja. Iz tujine bodo na festivalu gostovali še britanski igralci Julian Rhind Tutt, Danny Sapani in Jonathan Slinger, ki bodo ob interpretacijah Shakespearovih del spregovorili tudi o njihovem pomenu in izzivih za sodobnost.

Domači ustvarjalci se bodo Shakespearu poklonili s pesniško-glasbenim večerom, na katerem bo pesmi interpretiral Marjan Strojan. Andrej Rozman Roza pripravlja monodramo s spremljajočim glasbenikom Šekijeva Šunkica ali Hamlet po slovensko, skupina Bossa de novo bo glasbeno inscenirala Shakespearove sonete.

Jaka Andrej Vojevec je gledališko predstavo Hamlet pa pol zasnoval kot pogled v zakulisje uprizoritve Hamleta, fotografska razstava Brezčasna Ofelija bo usmerila pozornost na Shakespearov ženski lik, na katerega se je navezalo šest avtorjev po izboru kuratorja Vasje Nagyja. Matjaž Farič pripravlja gledališko predstavo Samo Hamlet.

V prevodu Marija Zlatnar Moe bo predvidoma konec maja izšla tudi biografija Shakespeare v svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vecni-shakespeare-bo-nagovoril-obiskovalce-cankarjevega-doma