Tri zgodovinske podpore

Avtor: STA

Režiser in kandidat kozmonavt Dragan Živadinov je na ministrstvu za kulturo predstavil postgravitacijsko umetniško delo Tri zgodovinske podpore:: Transformans, Performans, Informans.


Živadinov je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo imelo procesiranje Tržaškega konstruktivističnega ambienta tri produkcijske stopnje. Prva stopnja bo odrska postavitev, takoimenovani informans, sestavljen iz info in forme, pod naslovom Tri zgodovinske podpore:: Transformans, Performans, Informans, 26. marca ob 19.30 na odru SSG.

Za svoje zgodovinske podpore je režiser prevzel futuristično konstrukcijo planetov Kazimirja Maljeviča, Tržaški konstruktivistični ambient in geostacionarni umetni satelit Hermana Potočnika. Vodilna odrska akterja procesiranja v realnem času bosta poleg atraktorja Živadinova še vizualizatorka Dunja Zupančič in digitalni konstruktor Miha Turšič. Oba sodelujeta pri Petdesetletni gledališki predstavi Noordung, ki bo trajal od leta 1995 do 2045.

Osrednja gibalna struktura informansa bo plesalka in Prešernova nagrajenka Mateja Rebolj. Avtor glasbe Dario Seraval je novinarjem razkril, da se bo ob tem dogodku v gledališču najbrž pojavilo veliko ljudi, ki sicer tja ne zahajajo, s tem pa se je strinjal tudi koreograf Marko Mlačnik.

Ključni motiv zgodbe informansa izvira iz leta 1927, ko je skupina mladih avantgardistov - Giorgio Carmelich, Josip Vlah, Avgust Černigoj na čelu z Edvardom Stepančičem - v Trstu namestila svojo levitacijsko konstrukcijo imenovano Tržaški konstruktuvistični ambient. Stvar je bila takrat med prvimi lebdečimi abstraktnimi konstrukcijami na svetu, saj je visela v zraku na prozornih plastičnih vrvicah.

Stepančičev sodobnik Živadinov je izpostavil citat Willija Nurenberga, ki je tistega leta v reviji Tank učinek konstrukcije opisal:" Mladi umetniki so obesili konstrukcijo na prozorne nitke, da bi gledalcem lebdeča konstrukcija privzdignila duha."

Kandidat kozmonavt Živadinov je leta 1999 repliko Stepančičeve umetnine odnesel v središče za usposabljanje kozmonavtov Jurij Gagarin - Zvezdno mesto blizu Moskve. S posebnim kozmonavtskim letalom jo je prenesel v stratosfero ter jo s plesalci in akterji uporabil na generalki za prvo gledališko predstavo Gravitacija 0 na svetu Biomehaniko Noordung v breztežnostnem prostoru.

Živadinov
je poudaril, da je njegovo kategorično izhodišče postgravitacijska umetnost, ki se izoblikuje pod pogoji breztežnosti ter v novih formah in pogojih bivanja oblikuje do tedaj še neobstoječe sisteme.

Druga produkcijska stopnja bo imela naslov Analitični stroj ali Varuhi časa, ko se bodo v šestih večerih zvrstila predavanja, med drugim literarnega zgodovinarja Janeza Vrečka, ki se je med raziskovanjem slovenske avantgarde osredotočil na Srečka Kosovela. Poleg njega bodo predavali filozofa Aleš Erjavec in Lev Kreft, umetnostni zgodovinar Peter Krečič in avtorica Marija Masau Dan.

Tretja produkcijska stopnja je Postgravitacijska zdravica, ki temelji na postgravitacijski umetnosti. Tako loči gravitacijsko polje 1, kjer se je izoblikovalo vse, kar obstaja od gravitacijskega polja 0, ki preko antimimezisa, konceptualizacije in teleologije oblikuje gravitacijo 21. stoletja.

Procesiranje Tržaškega konstruktivističnega ambienta bo od 26. marca do 6. aprila postavljeno v Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tri-zgodovinske-podpore