Žižek ponovno v zagrebškem Filozofskem teatru

Avtor: STA

Filozof Slavoj Žižek bo 23. januarja prvi letošnji gost Filozofskega teatra, ki drugo sezono poteka v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu. Žižka so gostili tudi lani, ko je med drugim povedal, da novo levico razume kot alternativo za probleme sveta in gledališča.


Slavoj Žižek / Foto: Andy Miah, via Wikimedia Commons

Žižka je lani v Zagrebu sprejelo do zadnjega kotička polno gledališče. Takrat je med drugim govoril o svojem prvem dramskem besedilu Antigona, ki ga je na podlagi Sofoklesove tragedije napisal po naročilu zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča. Svetovna premiera predstave bo v Zagrebu.

Žižkovo gostovanje bo spremljal hrvaški izid Antigone, ki je izšla pri založbi Fraktura.

Hrvaški mediji Žižka napovedujejo kot "najbolj nevarnega filozofa zahoda". Filozof se je hrvaškemu občinstvu večkrat predstavil tudi v sklopu zagrebškega filmskega in aktivističnega festivala Subversive, ki poteka od leta 2008.

Žižek bo drugi gost nove sezone Filozofskega teatra, Srećko Horvat se je oktobra že pogovarjal z znano britansko igralko in aktivistko Vanesso Redgrave. Zaradi bolezni je svoj obisk v Zagrebu lani odpovedal britansko-pakistanski pisatelj, zgodovinar in levičarski aktivist Tariq Ali.

Filozofski teater so si zamislili kot prostor za refleksijo, v kolikšni meri lahko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo. Ob tem so računali zlasti na odziv mlajšega občinstva. V prvi sezoni je za projekt vladalo veliko zanimanje, veliko gledalcev je pogovore spremljalo tudi v neposrednem televizijskem prenosu, so še zapisali organizatorji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zizek-ponovno-v-zagrebskem-filozofskem-teatru