V Bogoti tudi slovenski gledališči

Avtor: STA

Na 12. iberoameriškem gledališkem festivalu v kolumbijski Bogoti, ki je eden izmed največjih mednarodnih gledaliških festivalov na svetu, bodo gostovali tudi Slovenci.


 

Slovensko mladinsko gledališče se bo predstavilo že devetič, tokrat s predstavo Zločin in kazen, ki jo je po romanu F. M. Dostojevskega priredil in zrežiral Diego de Brea.

Predstavo bodo člani Slovenskega mladinskega gledališča odigrali 25., 26., 27., 28. in 29. marca v gledališču Camarin del Carmen, ki sprejme okoli 500 gledalcev, je sporočila Tadeja Pungerčar, vodja marketinga in odnosov z javnostmi v Slovenskem mladinskem gledališču.

Na festivalu bo sodelovalo 65 gledališč iz 35 držav. Iz Slovenije se bo predstavilo še Slovensko narodno gledališče Maribor s plesnim projektom Radio and JulietEdwarda Cluga. Predstava bo na sporedu 31. marca ter 1., 2. in 3. aprila. Gostoval bo tudi Tomaž Pandur s Kaligulo, ki jo je postavil v koprodukciji zagrebškega gledališča Gavella in Pandur.Theaters.

Letošnji festival bo sicer posvečen argentinski igralki Fanny Mikey, ki je leta 1988 skupaj z domačim gledališkim snovalcem in strokovnjakom Ramirem Osoriem ustanovila festival. Tako bo denimo otvoritveni sprevod po mestnih ulicah vodila 6,7 metra visoka lutka Mikeyjeve.

Med predstavami z letošnjega festivala velja omeniti še Medejo (Volksbühne, Berlin) v režiji Franza Castorfa, Hišo divjadi (Needcompany, Bruselj) v režiji Jana Lauwersa, Dež v izvedbi kanadskega gledališča Cirkus Eloize, Poslednji trak Samuela Becketta v režiji Roberta Wilsona (evropska koprodukcija) in Zakaj zakaj (Schauspielhaus Zürich) v režiji Petra Brooka.

V času festivala, ta poteka od 19. marca do 4. aprila, bo mogoče videti 128 otroških, 321 uličnih, 45 cirkuških in 42 glasbenih predstav ter 36 komedij. Poleg tega se bo predstavilo 66 pripovedovalcev zgodb, 35 glasbenih skupin, priredili bodo tudi sedem improvizacijskih lig, stand up komedije in še mnogo drugih dogodkov.

Zanimanje za Slovensko mladinsko gledališče je v Kolumbiji vedno veliko. Gledališče na festivalu velja že kar za nekakšno blagovno znamko, tamkajšnje občinstvo pa že zelo dobro pozna tudi Diega de Breo, ki ga je s svojo režijsko poetiko navdušil že leta 2008, ko je gledališče tam gostovalo s predstavo Somrak Bogov, in dve leti prej s predstavo Kraljica Margot.

Poleg tega je bil De Brea letos povabljen, da poleg režiserja in direktorja festivala MESS Dina Mustafića ter mlade beograjske režiserke Ive Milošević kot predstavnikov gledališč iz držav nekdanje Jugoslavije predstavi svoje delo na seminarju Gledališče in aktivizem na Balkanu.

Seminar bo vodil zagrebški kritik in teatrolog Bojan Munjin. V sklopu seminarja je napovedana tudi diskusija, na kateri bodo gostje režiserji Iva Milošević, Dino Mustafić, Aleksander Popovski, Tomaž Pandur in Diego de Brea. Moderator bo Giorgio Ursini, gledališki strokovnjak in eden od selektorjev festivala.

Igralka Slovenskega mladinskega gledališča Maruša Geymayer-Oblak pa bo na festivalu za kolumbijske študente igre in gledališča vodila petdnevno igralsko delavnico, v kateri bo povezovala elemente igre, glasu, giba in notranjih igralskih vzgibov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-bogoti-tudi-slovenski-gledali%C5%A1%C4%8Di