V APT gledališko-plesna uprizoritev Čas je otrok, ki se s kamenčki igra

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili gledališko-plesno mladinsko predstavo Čas je otrok, ki se s kamenčki igra - Otrok na prestolu v zasnovi in režiji Matjaža Bergerja. Koreografija je delo Ane Pandur Predin, sodelovale bodo baletne plesalke ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet.


Foto: Barbara Čeferin

Ravnatelj APT, režiser in scenograf predstave Berger je povedal, da temelj projekta predstavljajo misli dveh starogrških filozofov, Heraklita in Zenona, ki sodita med predsokratike. Ker se njuni pogledi na gibanje in njegov koncept razlikujejo, sta postavljena v miselni dvoboj med zaprtim in odprtim sistemom.

Predstava, zasnovana na tem poudarku, je hkrati raziskava misli, ki razvija dve vrsti gibalnih struktur, baletno in abstraktno. V vlogi Heraklita bo nastopil Pavle Ravnohrib, v vlogi Zenona Ana Pandur Predin, vsakemu od teh mislecev pa pripadata dve baletki, je pojasnil.

V gledališču želijo s predstavo mlajše občinstvo uvesti v čar in eleganco filozofije dveh pomembnih predsokratskih mislecev, hkrati pa skozi načelo igre, baletnih aksiomov, raziskovanja in primerjalnih gibanj odpreti čarobnost čistih oblik in avtonomije, je še povedal Berger.

V predstavi, ki bo potekala na odru, posutem s soljo, poleg navedenih nastopajo še Lana Voljč, Lara Matea Ivančič, Larisa Počič, Margareta Grujić, Maryia Kavaliova, Nadja Černe, Nina Slabe in Sara Žervanov. Glasbo je prispeval Peter Penko, predstava je nastala s sodelovanjem Konservatorija za glasbo in balet iz Ljubljane.

Zenon (490-430 pr. n. št.) med drugim slovi po svoji protislovni misli o Ahilu in želvi, Heraklit (535-476 pr. n. št.) pa po miselnem fragmentu, da je čas otrok, ki se igra s kamenčki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-gledalisko-plesna-uprizoritev-cas-je-otrok-ki-se-s-kamencki-igra