Ana Mraz bo grela tudi zadnje letošnje decembrske dni

Avtor: STA

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz, ki je že več kot desetletje del decembrskih prireditev v prestolnici pod okriljem Turizma Ljubljana, bo popestril tudi zadnje dni letošnjega leta. Ulični gledališčniki bodo od 26. do 30. decembra med 19. in 21. uro nagovarjali občinstvo na Petkovškovem nabrežju ob Mesarskem mostu.


Pajkovka / Foto: Arhiv gledališča Ane Monro

Ano Mraz v sodelovanju s Turizmom Ljubljana organizira Gledališče Ane Monro, sodelovali bodo umetniki iz Kolumbije, Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije.

Osnovni koncept festivala po besedah vodje gledališča Gora Osojnika ostaja enak, je pa letošnji program zasnovan nekoliko bolj interaktivno. Veliko bo predstav, ki temeljijo na sodelovanju umetnika z občinstvom, je povedal.

Če so bili prejšnja leta usmerjeni pretežno na domače gledalce, so se tokrat odločili ozreti k tujemu občinstvu, ker zaradi poudarjene teroristične grožnje pričakujejo, da bo število tujih turistov v Ljubljani višje kot v prejšnjih letih in da bodo ti predstavljali dobršen del gledalcev. Ulični gledališčniki jih bodo po Osojnikovih navedbah skušali privabiti z neverbalno komunikacijo.

Gledališče Ane Monro jim je tokrat pripravilo nove ponovitve Andersenove pravljice Deklica z vžigalicami. Podmladek iz Šugle gledališča, ki je na poletni Ani Desetnici na ogled postavil svoje prvence, se bo tokrat predstavil z nekaterimi novimi projekti. Zabavali bodo tudi Andrej Tomše, Teater Polpet, Cirkusarna Rog in Trio Šardone, ki je za zimski čas pripravil "najbolj noro gastronomsko izkušnjo".

Na obisku bo italijanski akrobat in vrvohodec Sandro Sassi oziroma njegov Gera Circus. V stilu nemih burlesk iz 20. let prejšnjega stoletja bo filmsko reportažo poskušal posneti Markus Siebert. Camilo Acosta Mendoza ne bo tipičen klovn, pri njegovih bizarnih akcijah pa bo potrebna tudi pomoč občinstva. Predstava Abrahama Tilla pa bo nabita z energijo, pantomimo in humorjem. Tudi toplega ognja ne bo manjkalo, prav zadnji dan se bo Ana Mraz zaključila z ognjažo v obliki velikanske Pajkovke, so napovedali organizatorji.

Občinstvo je zimski festival uličnega gledališča prijazno sprejelo, je prepričan Osojnik. Ob Ljubljani, kjer je Ana Mraz najbolj obsežna, pa se vse bolj uveljavlja tudi v drugih slovenskih krajih. Nastope na ulicah prazničnih mest so letos pripravili še v Mariboru, Radovljici, Celju, Kranju, Škofji Loki in prvič na Ravnah na Koroškem.

Prihodnje leto bodo poletno različico festivala, Ano Desetnico, in ljubljansko kulturo predstavili na mostu v San Sebastianu, eni od dveh evropskih prestolnic kulture 2016. Enodnevni festival uličnega gledališča v tem španskem mestu bo 31. julija, je še povedal Osojnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-mraz-bo-grela-tudi-zadnje-letosnje-decembrske-dni