25. obletnica Evropske prestolnice kulture

Avtor: STA

EU je včeraj in danes v Bruslju z razstavo in konferenco obeležila 25. obletnico Evropske prestolnice kulture.


Pobudnica projekta je bila že pokojna bivša grška ministrica za kulturo in slavna igralka Melina Mercouri, zato so bile prva prestolnica Atene. Naziv je bil podeljen že 40 mestom, za leto 2012 je pripadel Mariboru in Guimaraesu.

V Bruslju sta te dni tudi mariborski župan Franc Kangler in direktor mariborskega Narodnega doma Vladimir Rukavina, ki bo eden od govorcev na konferenci, na kateri bo sicer danes in v sredo sodelovalo več kot 400 nekdanjih, sedanjih in prihodnjih prestolnic kulture ter številni drugi kulturni izvajalci.

Namenjena je izmenjavi izkušenj in dobrih praks, pa tudi oceni učinka pobude od njenih začetkov leta 1985. Prvi dan bo posvečen uradni proslavi in izmenjavi izkušenj med prestolnicami kulture. Drugi dan pa bo obarvan bolj strateško in namenjen analizi učinka pobude in njene zapuščine.

"Ta pobuda jasno kaže zavezanost EU k spodbujanju kulturne raznolikosti in dejstvo, da kultura lahko združuje ljudi po vsej Evropi. Zahvaljujem se vsem mestom, ki so kot prestolnice kulture Evropo postavile v ospredje, projektu pa želim veliko uspeha tudi v naslednjih 25 letih," je ob tem poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Glavni cilji projekta Evropska prestolnica kulture so poudarjanje bogastva in raznolikosti evropskih kultur, spodbujanje medsebojnega razumevanja evropskih državljanov ter razvijanje občutka pripadnosti isti evropski družini z osveščanjem o skupnih evropskih koreninah in prav tako skupnih ambicijah za prihodnost.

Projekt Evropska prestolnica kulture poleg tega ponuja enkratno priložnost za dolgoročno regeneracijo mest, saj daje nov polet njihovemu kulturnemu življenju, ustvarjalnim panogam in preoblikovanju njihove celostne podobe. Letošnje prestolnice kulture so nemški Essen za Porurje, madžarski Pecs in turški Istanbul.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/25-obletnica-evropske-prestolnice-kulture