Variacije na Počasnost: TIME-OUT

Avtor: Zavod Federacija

Po večletnem laboratorijskem delu ekipa No!training Laba obdobje zaključuje s predstavo Variacije na Počasnost: TIME-OUT, ki bo premiero doživela 27. decembra 2015 ob 19. uri v CK Španski borci.


Foto: Arhiv Federacija

Kot so zapisali v Zavodu Federacija Ljubljana, ki je producent dogodka, se ekipa ob srečevanju z romanom Milana Kundere Počasnost sprašuje o prav tem srečanju, pa tudi o srečanju, ki se (lahko) zgodi v gledališču in o srečevanjih nasploh (ljudi, pojmov, vsebin, tem, časov). O lastnih motivih za ustvarjanje, o logiki igre namesto logiki dela, o zasičenosti in o praznini, o hitrosti in počasnosti, o lenobi, o naših predstavah o stvareh in o stvareh samih, o tragičnem in o komičnem. O tem kar je bilo, kar je in kar še bo.

Kontekst Laba in predstave Variacije na Počasnost: TIME-OUT

Predstava Variacije na počasnost: TIME-OUT je posledica in rezultat večletnega dela ekipe Laba. Lab (takrat poimenovan No!training Lab) se je začel leta 2012 in bil koncepiran kot prostor za trening, vadbo in raziskovanje performativnih veščin. Zaradi želje vseh vpletenih po nadaljevanju dela in usmeritvi le tega v kreativni proces, je bil zasnovan dvoletni projekt Kdo, kaj, zakaj, kako?, ki je služil kot nekakšen most iz obdobja umetniško-raziskovalnega dela v obdobje kreacije (predstave). Želja ekipe je bila namreč priti do umetniškega izdelka/produkcije/predstave po poti, ki ne zanika umetniškega raziskovanja, laboratorijskega dela in različnih faz ustvarjalnega procesa, temveč jih tematizira.

Projekt Kdo, kaj, zakaj, kako? je bil sestavljen iz treh faz;

Prvi dve fazi (2013/2014, 2014/2015) sta bili zastavljeni kot umetniški laboratorij, v katerem se je ekipa, brez želje po takojšnjem rezultatu, ukvarjala z različnimi aspekti uprizoritvene umetnosti. Delo so vodili interesi in potrebe udeležencev in ne pritisk časa ali obremenjenost s končnim produktom. Obe fazi sta bili skozi različne formate izpostavljeni javnosti. Konec prvega obdobja se je zaključil z neformalnim performativnim dogodkom in odločitvijo da roman Milana Kundere Počasnost ostane baza za nadaljevanje procesa, v drugi fazi pa je ekipa Laba raziskovala možne uprizoritvene strategije dotičnega romana in v tem obdobju predstavila šest javnih dogodkov- SKIC. Zadnja faza je bila namenjena ustvarjanju in oblikovanju dogodka, ki se bo premierno zgodil 27. decembra 2015 v Španskih borcih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/variacije-na-pocasnost-time-out