V Ljubljani premiera Potočanove predstave o svetu gibalno oviranih

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni je bila včeraj premiera plesno-gledališke predstave Branka Potočana z naslovom Morala je sama: Jaz grem pa peš... V predstavi želi Potočan predstaviti dva svetova - svet gibalno oviranih ljudi in svet gibalno neoviranih, ki v vsaki družbi živita fizično ločeni življenji.


Branko Potočan / Foto: Anže Malovrh, STA

Oba svetova sta sestavni del istega odnosa do sveta, ki se kaže skozi odnos do telesnega. "Skozi različne plesno-gledališke situacije se istočasno vzpostavljajo in padajo konvencije, ki smo si jih začrtali in jih izvajamo predvsem mi sami. Najprej nad svojim telesom, nato nad telesom drugega in nad vsem, česar ne poznamo, kar nam je tuje," so ob predstavi zapisali ustvarjalci.

Izhodišče predstave je gibajoče telo, do katerega se posameznik obnaša enako arogantno kot do sveta, v katerem živi. Na drugi strani odnosa do telesa je destrukcija - do vseh in do vsakogar. Tako "človekova nečimrnost ne pozna meja, toplina in agresija prihajata v valovih in ostrita zastrto plat, ki si jo prizadevamo skriti pod 'suknjiče' - hinavščino, odrivanje, lažno moralo," so dodali.

V predstavi, ki je nastala v produkciji zavoda Vitkar, nastopajo plesalke Tini Rozman, Tamara Polanc, Tajda Podobnik, Maša Hawlina, Mija Pungeršič, Marja Koren, Barbara Šamperl in Tina Cerk. Avtor in koreograf predstave, ki bo doživela še ponovitev danes, je Potočan, avtor glasbe je Marko Brdnik, dramaturginja Andreja Kopač.

Branko Potočan (1963) velja za enega vodilnih slovenskih koreografov. Svojo plesalsko kariero je začel kot član folklorne skupine France Marolt. V 80. letih minulega stoletja je ustanovil svojo prvo plesno skupino, se leta 1986 pridružil Plesnemu teatru Ljubljana, leta 1990 pa postal član flamske skupine Ultima Vez Wima Vandekeybusa.

Leta 1994 je ustanovil svojo skupino Fourklor ter z njo ustvaril številne odmevne predstave, ki so v slovensko plesno sceno vnesle svežino humorja, neposrednost fizičnosti in veliko teatralnosti ter svojevrstno dramaturgijo avtorske pisave. Sodeluje z več gledališči. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-premiera-potocanove-predstave-o-svetu-gibalno-oviranih