Intervju s Patrickom Marberjem

Avtor: Sprašuje Tatjana Doma

Rad imam Howarda.


foto Damjan Švarc, Arhiv SLG Celje

Od kod ideja za nastanek Howarda Katza? Ste ga res napisali sebi v svarilo, kot ste izjavili v enem izmed intervjujev ali kot kritiko sodobnega življenja?

Igro sem napisal leta 2000. V tistem času sem razmišljal o tem, če si želim otroke ali ne. Za naju z ženo je bilo to zelo pomembno vprašanje. Napisal sem igro. In zdaj imava tri otroke. Igra in odločitev za otroke sta povezani, vendar nisem prepričan zakaj in kako.

Ste Howarda Katza tudi napisali tako hitro kot Bližje? Nekje sem namreč prebrala, da ste Bližje napisali v enem tednu in jo kasneje na vajah z igralci spreminjali in dopisovali.

Bližje sem pisal veliko dlje kot en teden. Ampak Howarda Katza sem pisal dlje kot Bližje. Igre Bližje nisem dopisoval na vajah. Naredil sem nekaj popravkov – kar veliko – ampak ne z igralci, čeprav je bila originalna zasedba zelo pomembna za nastanek igre, ker so bili igralci popolni.

Leta 2000 ste igrali v igri Davida Mameta Speed-the-Plow, ki se ukvarja s podobno tematiko – življenje v šovbiznisu - kot Howard Katz. Je to zgolj slučaj ali je igra Speed-the-Plow posredno vplivala na nastanek Howarda Katza?

Zelo sem užival v igranju v Mametovi igri in mislim, da je bila eden izmed navdihov za Howarda Katza, ja.

Je Howard Katz žrtev šovbiznisa ali glavni krivec za neuspehe v svojem življenju?

On je človek, ki ga frustrira njegov občutek brezdušnosti. Brezdušnost 'modernega življenja' je še posebej očitna v njegovem poklicu.

Večkrat sem prebrala, da je Howard Katz negativen lik. Meni se bolj kot negativec zdi izgubljen posameznik, ki mu v življenju spodleti na vseh področjih. Kaj menite vi?

Rad imam Howarda. Je pošten – kljub temu da je lažnivec. In všeč mi je njegov pogum. Namesto da bi tarnal nad svojim življenjem, ga zažge in na pogorišču zgradi novega. To zahteva pogum.

Je njegova grobost sredstvo ali zgolj obrambni mehanizem?

Oboje.

Ste videli uprizoritev Howarda Katza na Broadwayu? Če ste jo, lahko poveste, v čem se je bistveno razlikovala od vaše krstne uprizoritve. Kakšen je bil Alfred Molina kot Howard Katz?

Ja. Molina je genialen, odličen nastop. Ameriška uprizoritev je bolj 'naturalistična' kot londonska, ampak je izredno dobro zrežirana in odigrana. Zelo mi je všeč.

V zadnjem času ste vedno bolj uspešni tudi na področju pisanja filmskih scenarijev, kar vam je letos  prineslo tudi nominacijo za oskarja. Kam vas trenutno bolj vleče, k filmu ali v gledališče? Zakaj?

Vleče me tako k filmu kot k gledališču. Ampak če bi se moral nečemu odreči, bi še naprej pisal za gledališče. Če bi si lahko to privoščil. Lansko leto so v Londonu uprizorili mojo novo igro z naslovom Don Juan v Sohu. Nič se ne more primerjati z vznemirjenjem ob predstavi v živo.

Ste vsestranski gledališki ustvarjalec – komik, pisec, režiser, igralec, ki je izredno uspešen filmski scenarist. Vas mika, da bi se preizkusili tudi kot filmski režiser?

Ja. Zelo me mika. Ampak še nisem našel materiala, ki bi mu želel posvetiti dve leti svojega življenja.

Kaj trenutno počnete?

Roman Sobota (Saturday) Iana McEwana prirejam v scenarij.

Povezave:

- Tatjana Doma na Geslu
- Tatjana Doma na spletnem repertoarju slovenskega gledališča


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/intervju-s-patrickom-marberjem