Predstavi Tobelija dve nagradi v Romuniji

Avtor: SiGledal

Uprizoritev Tobelija črnogorskega pisca Ljubomirja Djurkovića v režiji Nicka Upperja (psevdonim igralca Nika Goršiča kot režiserja) je v Romuniji prejela veliko nagrado za predstavo festivala Interfest 2015 in nagrado »Goange Marinescu« za najboljšo režijo.


Foto: Vasko Vračovski

Po priznanjih v Bolgariji (Skupna nagrada za režijo in igro na festivalu NETA, 2014), Makedoniji (Nagrada za najboljšo predstavo na festivalu Evropski igralec, 2014) in Sloveniji (2. nagrada občinstva na festivalu Ex ponto, 2014) je predstava Tobelija v koprodukciji bolgarskega Dramskega teatra, makedonskega Malega teatra in slovenskega Mednarodnega festivala Ex Ponto prejela še dve nagradi. Festival Davila-Interfest, ki je potekal med 20. in 25. novembrom v romunskem mestu Pitești, organizira gledališče Alexandru Davila.

V igri Tobelija je avtor Ljubomir Đurković, eden najboljših sodobnih črnogorskih piscev, upodobil strtost treh žensk po smrti njihovega moškega – sina, brata in moža. Kot so zapisali pri Ex Pontu, je Đurković sodobno zgodbo o družini v malem stanovanju mestnega bloka povezal s starodavnim črnogorsko-albanskim običajem tobelij – deklet, ki so se v družinah brez moških potomcev zaobljubile nedolžnosti in prevzele vlogo neobstoječega sina, moškega dediča in glave družine. Zgodba je osredotočena na hierarhijo znotraj mrtvaškega zaboja, v katerem so shranjene sledi prisotnosti neke patriarhalne tradicije, ne na nekem ruralnem obrobju, ampak v urbanem okolju velikega mesta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavi-tobelija-dve-nagradi-v-romuniji