Po kranjskem bo Lepa Vida zaživela tudi na novogoriškem odru

Avtor: STA

Koprodukcijska predstava Lepa Vida bo po sobotni premieri v četrtek zaživela na novogoriških odrskih deskah, 18. decembra pa bo premierno predstavljena še v Trstu. Koprodukcije so po besedah direktorice kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček postale nuja, zato so veseli sodelovanja in ga želijo nadaljevati tudi v prihodnje.


Foto: Urška Boljkovac

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica Martina Mrhar, so predstavo, nastalo v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj in Slovenskih stalnim gledališčem Trst, začeli postavljati pred dvema letoma.

K sodelovanju so povabili ekipo Mihe Nemca, ki se podpisal pod režijo klasičnega dramskega besedila Ivana Cankarja, ki so ga tokrat pustili takega, kot si ga je zamislil avtor. "Zadnjo Cankarjevo dramo smo na oder postavili tako, da deluje polnokrvno gledališko," je povedala Mrharjeva.

Drama Lepa Vida se dotika družbenih problemov pred sto leti, pa tudi danes ni nič drugače. "Je simbol hrepenenja naroda, vsi liki vzpostavljajo nek odnos do duše naroda," je dejal Nemec, ki je kot režiser želel "težko temo prikriti z glazuro upanja in jo usmeriti k večjemu optimizmu".

To je drama velikih občutij, velikega hrepenenja, kjer je bolj kot izrečeno pomembno to, kar se občuti za besedilom, je od delu ustvarjalcev povedala asistentka režiserja in lektorja Laura Brataševec.

Vlogo Lepe Vide je poustvarila igralka Maja Nemec, ki se je nanjo dolgo pripravljala. Že med pripravami so tekstu posvetili veliko pozornost, vendar je bila "polnokrvnost te ženske težko ulovljiva". Ker pa hrepenenja ni nikoli konec, so tako kot Cankar tudi v tokratni dramatizaciji dela težko postavili konec.

Poleg Nemec v predstavi igrajo še Dušanka Ristić, Blaž Setnikar, Blaž Valič, Matija Rupel, Borut Veselko, Alida Bevk in Aljoša Ternovšek. Primož Forte, Tea Vidmar in Zvezdana Novaković pa v predstavi nastopajo kot Tisto - tisto nekaj, kar se po besedah simbolistov ne da opisati. K celoti igralci prispevajo s tem, da glasovno in interpretativno dopolnjujejo dogajanje na odru.

V avtorski ekipi so poleg režiserja še dramaturg Nejc Valenti, lektor Srečko Fišer ter scenografa Niki Bonetti in Anamarija Cej, kostumi so delo Bjanke Adžić Ursulov. Glasba je izpod peresa makedonskih glasbenikov iz skupine Foltin, koreografija pa je delo Leje Jurišić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/po-kranjskem-bo-lepa-vida-zazivela-tudi-na-novogoriskem-odru