Ta veseli dan kulture s številnimi brezplačnimi dogodki po Sloveniji

Avtor: STA

Na današnji dan, ko obeležujemo 215-letnico rojstva največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, se številni nacionalni in občinski kulturni zavodi po vsej Sloveniji z brezplačnimi prireditvami pridružujejo praznovanju Tega veselega dneva kulture. Na programu so predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice.


Foto: Ministrstvo za kulturo

V Prešernovem letu 2000 je ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je pobuda preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje.

Kulturne ustanove so se tudi letos številčno odzvale na pobudo ministrstva in pripravile skupno več kot 380 različnih brezplačnih dogodkov v 61 slovenskih krajih. Seznam dogodkov po posameznih mestih je dosegljiv na spletni strani ministrstva.

Ob današnjem dnevu bo predsednik republike Borut Pahor ob 13. uri obiskal Narodno galerijo, kjer si bo ogledal prenovljene prostore Narodnega doma, razstavo risb in slik Riharda Jakopiča ter obiskal udeležence ustvarjalne delavnice za otroke. Ogleda se bo udeležila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ta-veseli-dan-kulture-s-stevilnimi-brezplacnimi-dogodki-po-sloveniji