V Mariboru bo nebo osvetlila tudi Ana Plamenita Mariborska

Avtor: STA

V Mariboru bo drevi večerno nebo poleg klasičnih prazničnih lučk osvetlila tudi Ana Plamenita Mariborska. Festival ognjenih ambientov in luči bo tokrat povezal park pred Umetnostno galerijo Maribor (UGM) preko podhoda z glavno mestno tržnico na Vodnikovem trgu. Dogajanje bo potekalo danes in v soboto med 18. in 22. uro.


Foto: Rafael Kurnik

Ana Plamenita je ideja Gledališča Ane Monro, ki je takšen festival vrsto let organiziralo v Ljubljani. Po dveh uspešnih izvedbah v Mariboru se letos vrača na Štajersko v organizaciji Društva Hiša!, ki je združilo moči z umetniškim kolektivom Dwaalicht iz Belgije, aranžerji iz Srednje trgovske šole Maribor, študenti arhitekture, oblikovalci interierjev ter drugimi prostovoljci.

Medtem ko je dogajanje predlani potekalo na Gosposki ulici in lani na Slomškovem trgu, so se letos po besedah predsednice omenjenega društva Katje Beck Kos odločili simbolično razsvetliti in oživiti pogosto pozabljen in zanemarjen podhod pod Koroško cesto, ki povezuje trg pred UGM s tržnico. Tam bodo postavili svetlobne instalacije, pripravili delavnice, predstavili interaktivno pripovedništvo, v soboto pa bo dogajanje popestril še bruhalec ognja. V UGM ob tej priložnosti vabijo obiskovalce tudi k nočnemu raziskovanju galerije.

Ana Plamenita Mariborska sodi v okvir prazničnega programa Vilinsko mesto, ki se danes začne v mestu. Pričetek je ob 17. uri s prižigom prazničnih lučk pred Prvo gimnazijo na Trgu generala Maistra.

V soboto bo tudi uradno odprtje "Vilinskega dvora" v Vetrinjskem dvoru, ki bo po navedbah organizatorjev iz Narodnega doma Maribor ves mesec prizorišče ustvarjalnosti, umetnosti, druženja in dobrodelnosti. Prihodnji teden se bodo začeli še praznični sejmi na Grajskem trgu, koncerti na Trgu Leona Štuklja, vrata pa bo odprlo tudi pokrito montažno drsališče na Trgu svobode. Konec decembra bo med drugim potekal še festival uličnega gledališča Ana Mrzla.

Novost letošnjega prazničnega decembra v Mariboru so Pravljične ulice, v katerih so združili moči trgovci in gostinci Gosposke, Jurčičeve in Slovenske ulice. Da bi privabili več ljudi v središče mesta, bodo vsaj en dan v tednu priredili različne dogodke na prostem. "Mestu bi radi ponovno povrnili nekdanji praznični čar," je povedala Beck Kosova.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-bo-nebo-osvetlila-tudi-ana-plamenita-mariborska