Krležev Krištof Kolumb v režiji Reneja Medveška

Avtor: SNG Maribor

Zagrebačko kazalište mladih bo s predstavo Miroslava Krleže Krištof Kolumb (Kristofor Kolumbo) v režiji Reneja Medveška v soboto, 28. novembra 2015, gostovalo v Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor.


Foto: Arhiv ZKM

Uprizoritev je v začetku tedna na podelitvi najprestižnejših hrvaških gledaliških nagrad (Nagrade hrvatskog glumišta) prejela dve nagradi: režiser Rene Medvešek je prejel nagrado za najboljšo režijsko stvaritev, Tanja Lacko pa za najboljšo gledališko scenografijo.

Režiser Rene Medvešek je ob uprizoritvi Krleževe ekspresionistične enodejanke (1918) o poslednji nevihtni noči pred odkritjem Novega sveta, kamor pluje admiralska ladja Santa Maria, zapisal: »Odkritje Novega sveta je eden izmed številnih izpitov zrelosti, na katerih je ta naša zadnja, dva tisoč štirinajst let stara civilizacija tolikokrat pokleknila. Se spotaknila. A kamen spotikanja je vedno isti. V resnici kamenček, kroglica, pika v vesolju. Majhen krog, ki vse menja v svojo korist. En sam o. Tisti O, ki odpira vprašanje, ali je preimenovanje Kristofora (Krištofa) v Koristofora neizbežen spremljajoč pojav vsakega potovanja v Novo? Vprašanje za vsakega izmed nas. Ali verjamemo – po vsem, kar smo v teh dvajsetih stoletjih doživeli –, da je takšen podvig mogoč brez tega malega, a odločilnega popačenja? Težko vprašanje. Okroglo. Ker že sam odgovor nanj odpira ali zapira ozka vrata v Novo, v svet, do katerega brez vetra vere ni mogoče priti niti z najmočnejšimi križarkami in ledolomilci Stare zemlje. Kolumb mladega Krleže je eden izmed tistih, ki poznajo odgovor. In se ne bojijo posledic. Ena izmed ovir, ki ga še čakajo na njegovem potovanju, je zagotovo vprašanje, kako oprostiti tistim, ki ga niso mogli razumeti.«

V večkrat nagrajeni predstavi igrajo Zoran Čubrilo, Petar Leventić,  Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Pjer Meničanin, Krešimir Mikić, Filip Nola, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Kristijan Ugrina, Sreten Mokrović in Frano Mašković. Scenografka je Tanja Lacko, kostumografka Doris Kristić, scensko glasbo podpisuje Matija Antolić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/krlezev-kristof-kolumb-v-reziji-reneja-medveska