V PTL predstava Ožboltove na temo človekovega ugodja

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) bo drevi premiera plesno-gledališke predstave Sinje Ožbolt z naslovom Blago(r) narodu, ki je nastala v produkciji PTL. Predstava, ki so jo z Ožboltovo soustvarili izvajalci Ana Čigon, Sara Janašković, Sabina Schwenner, Dušan Teropšič, Matija Udovič in Eni Vesović, tematizira načelo človekovega ugodja.


Foto: Nada Žgank

Predstava preizprašuje načelo ugodja in stremljenje k užitku, načel, ki jih v praksi ni mogoče realizirati. Na poti ugodju stojijo prepreke, notranje in zunanje, med njimi krhkost in umrljivost telesa, nezmožnost prilagajanja ter neugodje zunanjega sveta, ki ni po meri človekovih potreb in želja. Najmočnejše nelagodje pa je tisto, ki se pojavi ob užitku drugega, so o predstavi zapisali v PTL.

Pod koreografijo predstave se podpisuje Ožbolt, dramaturginja je Andreja Kopač, kostumografinja Urška Recer. Za glasbo je poskrbel Matjaž Predanič.

Predstava sodi tudi v abonma Transferzala, ki ga pripravlja pet ljubljanskih neodvisnih odrov - Gledališče Glej, Mini teater, PTL, Stara elektrarna in Španski borci.

Koreografinja, plesalka in pedagoginja Sinja Ožbolt velja za eno ključnih osebnosti sodobnega plesa na Slovenskem. Študirala je na šolah in seminarjih modernega oziroma sodobnega plesa v Londonu (London Contemporary Dance School), Ljubljani, Dunaju, Zagrebu, Mariboru, Rovinju in drugod.

Je ena od ustanovnih članic PTL, ki je nastal leta 1984, in Društva za sodobni ples Slovenije. Plesala in koreografirala je v vseh večjih sodobnih plesnih skupinah in gledališčih ter na oder postavila več kot 15 celovečernih predstav. Poučuje na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, na umetniški gimnaziji, smer sodobni ples.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptl-predstava-ozboltove-na-temo-clovekovega-ugodja