Na 28. Čufarjevih dnevih slavila šentjakobsko in jeseniško gledališče

Avtor: STA

Najboljša predstava 28. Čufarjevih dni po izboru strokovne žirije je bila predstava Resnica Šentjakobskega gledališča, občinstvo pa je najvišjo oceno prisodilo domačemu jeseniškemu gledališču za Igralsko družino. Čufarjevi plaketi za najboljšo vlogo sta na sobotnem zaključku festivala prejela Damijan Perne in Tatjana Košir.


Foto: Steven Lilley, Flickr

Za Čufarjeve plakete se je potegovalo sedem komedij, ki jih je izbral selektor Branko Kraljevič, potem ko si je ogledal 25 prijavljenih predstav, ki so v zadnjem letu nastale na slovenskih in zamejskih ljubiteljskih odrih. Izbrana gledališča so v jeseniškem gledališču Toneta Čufarja nastopila med 14. in 20. novembrom.

Vse predstave je ocenila strokovna žirija, ki so jo sestavljali dramski igralec Gašper Jarni, gledališka igralka in animatorka Ana Ruter ter moderator in novinar Janez Dolinar. Čufarjeve plakete najboljšim so podelili na sobotni sklepni slovesnosti festivala, ki jo je popestril glasbeni nastop skupine Link.Art.

Za najboljšo predstavo je žirija izbrala komedijo Floriana Zellerja Resnica v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana in pod režisersko taktirko Gregorja Tozona. Poleg nje sta bili za Čufarjevo plaketo nominirani še predstavi Kurbe Kulturnega društva Janez Jalen Notranje Gorice in Igralska družina v izvedbi igralske skupine Toneta Čufarja Jesenice.

Obe nominirani predstavi sta slavili v drugih kategorijah. Tako je Igralska družina, ki jo je režiser Iztok Valič napisal prav za jeseniško gledališče ob njegovi 70-letnici, najbolj prepričala gledalce. Žirija pa je podelila posebno nagrado za izvrstno skupinsko igro ženski igralski ekipi v komediji Fedje Šehovića Kurbe v režiji Jaše Jamnika.

Tudi Čufarjevi plaketi za najboljšega igralca in igralko sta šli nagrajenim predstavam. Tako je Čufarjevo plaketo za najboljšo moško vlogo prejel Damijan Perne za vlogo Michela v predstavi Resnica, Čufarjevo plaketo za najboljšo žensko vlogo pa Tatjana Košir za vlogo Štefke v predstavi Igralska družina. Nominirani so bili še Matej Čujovič, Grega Usenik, Metka Frelih in Irena Kožuh.

Poleg omenjenih gledališč in predstav so na letošnjem festivalu ljubiteljskih gledališč sodelovali še Koroški deželni teater Slovenj Gradec s komedijo Vse zastonj, Kulturno umetniško društvo Zarja Trnovlje - Celje s komedijo Triko, Loški oder s komedijo Maček v žaklju ter Kulturno umetniško društvo Štefan Romih Črešnjevec iz Slovenske Bistrice s komedijo Niti tat ne more pošteno krasti.

Kot ugotavljajo organizatorji tradicionalnega srečanja ljubiteljskih gledališč na Jesenicah, se je tudi letos izkazalo, da ljubiteljska gledališča po vsej Sloveniji in v zamejstvu kljub oviram vztrajno in kakovostno ustvarjajo nove predstave. Predsednik organizacijskega odbora Boris Bregant meni, bi si več predstav zaslužilo nastop na festivalu, a jim čas in sredstva žal ne dopuščajo širitve programa.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-28-cufarjevih-dnevih-slavila-sentjakobsko-in-jesenisko-gledalisce