V APT Veter, pesek in zvezde po delih Antoina de Saint-Exuperyja

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo drevi ob 20. uri prvič uprizorili predstavo Veter, pesek in zvezde, nastalo po avtobiografskih romanih Nočni let in Počlovečena zemlja francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exuperyja. Besedilo je po prevodu Edvarda Kocbeka priredil Stojan Pelko, režiser in koreograf predstave je Iztok Kovač.


Foto: Miha Fras

Omenjeni Saint-Exuperyjevi deli iz let 1931 in 1939 je Kocbek leta 1966 izdal s skupnim naslovom Veter, pesek in zvezde, predstavo pa so pripravili v režiji in koreografiji Iztoka Kovača ter v koprodukciji ljubljanskega zavoda En-Knap.

Kot so zapisali v APT, so Kocbekovi prevodi Exuperyjevih besed v Kovačevi avtorski uprizoritvi "zaplodili pripovedne, igrane, plesne, glasbene, filmske, animirane in neme prizore, koprodukcijska stvaritev APT in zavoda En-Knap pa razodeva redke radosti utiralcev napredka".

Gledalce tudi spomni, da za to, da bi začutili toplino ramen soljudi ne potrebujejo nujno krvave kirurgije vojne. Včasih je že dovolj, če se skupaj zastrmijo v isto smer.

Ravnatelj APT Matjaž Berger je ob spomladanski predstavitvi nove gledališke sezone v Novem mestu povedal, da se bodo v zadnji letošnji premieri dotaknili skrivnostne krožnosti subjekta na dveh robovih dogodka.

V glavni vlogi bo nastopil Pavle Ravnohrib, med drugimi ustvarjalci in izvajalci so še Lada Petrovski Ternovšek, Anja Rupnik in Veronika Valdes.

Scenografija je delo Tobiasa Putriha, glasbo je prispeval Vanja Novak, kostumografija je delo Kovača in Katarine Škaper.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-veter-pesek-in-zvezde-po-delih-antoina-de-saint-exuperyja