Naježeno in jedrnato v živo: Alja Predan

Avtor: SLOGI

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) vabi na pogovor iz sklopa Gledišče* Naježeno in jedrnato v živo z Aljo Predan, ki bo v torek, 24. novembra 2015 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).


Alja Predan / Foto: Damjan Švarc, arhiv FBS

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, se bomo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) pogovarjali z umetniško direktorico Festivala Borštnikovo srečanje, dramaturginjo, prevajalko, urednico in teatrologinjo Aljo Predan.
 
Alja Predan je od leta 2009 umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje. Pred tem je bila tri sezone vodja gledališko-plesnega programa v Cankarjevem domu. Dolga leta je bila dramaturginja v MGL in urednica Knjižnice MGL. Bila je tudi umetniški vodja Primorskega dramskega gledališča v Novi Gorici in kustosinja v Mestni galeriji Ljubljana. Leta 2008 in 2009 je bila selektorica Tedna slovenske drame v Kranju. Kot dramaturginja je sodelovala pri nekaj več kot štiridesetih uprizoritvah po vsej Sloveniji. Prevedla je šestdeset dram, večinoma iz sodobne britanske in ameriške literature. Prevaja tudi iz poljščine, srbščine in hrvaščine. Od leta 1984 sodeluje z avstrijsko-nemško založbo Gregor/Dietrich Der Schauspielführer kot avtorica prispevkov o aktualni slovenski dramatiki. Bila je umetniška svetovalka za slovenski fokus na 7. festivalu sodobne drame v Budimpešti (2008) in kuratorka Slovenskega fokusa na festivalu Nova drama v Bratislavi (2011). Bila je članica številnih domačih in mednarodnih žirij. Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, Društva slovenskih književnih prevajalcev, ZDUS in ITI. Za svoje delo je med drugimi prejela Glazerjevo listino  za dosežke na področju kulture, Veliki bršljanov venec za življenjsko delo in Grün-Filipičevo priznanje za dramaturgijo.
 
Z Aljo Predan bo pogovor tekel o kondiciji gledaliških festivalov v Sloveniji. Poudarek bo na Festivalu Borštnikovo srečanje. Kaj si je ob začetku mandata zadala, koliko ji je po njenem uspelo in kaj še snuje? Podpis pogodbe o trajnem financiranju ji marsikaj omogoča. Kakšno sporočilo širi festival Borštnikovo srečanje doma in kako odmeva preko meja?
 
Publicistka Jedrt Jež Furlan se aktivno ukvarja s področjem uprizoritvenih umetnosti in kulturne politike. V sklopu pogovorov z gosti obravnava teme in izzive sodobnega gledališkega prostora … Naježeno in jedrnato v živo.

Prisrčno vabljeni!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/najezeno-in-jedrnato-v-zivo-alja-predan