Drugajanje na mariborski gimnaziji usmerjeno v iskanje identitete

Avtor: STA

V Mariboru bo prihodnji teden potekal festival Drugajanje, ki je v prvi vrsti namenjen srednješolskemu občinstvu. Vsebinsko je letos usmerjen v iskanje identitete. V goste so med drugim povabili češkega umetnika Petra Šoureka, ki je izoblikoval svojevrsten turistični pohod po mestu.


Maribor – evropska prestolnica turizma 2021 / Foto: Arhiv Corrupt tour

Festival Drugajanje že 14. leto zapored prireja ljubljanski zavod Bunker v sodelovanju z II. gimnazijo Maribor, kjer je tudi glavno prizorišče dogajanja. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Narodnem domu Maribor povedala izvršna producentka festivala Alma R. Selimović, so osnovna publika že od nekdaj dijaki, želijo pa pritegniti tudi osnovnošolce in odrasle.

"Festival je prvenstveno osredotočen na mladino, nima pa mladinskega programa. V Drugajanje umeščamo predstave 'za odrasle', tuje in slovenske, nek reprezentativen program, ki ga v zavodu Bunker programiramo in produciramo. Še vedno so večinoma iz spektra sodobne uprizoritvene umetnosti, torej sodobni ples in sodobno gledališče. Trudimo pa se, da je program vseeno zelo komunikativen, torej da predstave niso popolnoma hermetične in da nekdo, ki je star med 14 in 18 let, najde neke oprijemke oziroma vstope v predstavo," je pojasnila.

Predstave poskušajo približati mladini tudi s pomočjo pogovorov z ustvarjalci, letos pa bodo prvič izvedli poskus t.i. šole v družbi, ko bodo po vzoru v Sloveniji že uveljavljenih šol v naravi omogočili skupini šolarjev nekajdnevno bivanje in udeležbo na festivalu. Pripravili so tudi učna gradiva za predstave, s katerimi lahko učitelji pripravijo gledalce na umetniško izkušnjo.

Festival Drugajanje so začeli z željo, da mlade seznanijo s sodobno uprizoritveno umetnostjo in da predstave, ki redko zapustijo Ljubljano, pripeljejo v Maribor. Nenazadnje tudi zato, da dodatno popestrijo dogajanje na II. Gimnaziji Maribor, ki ima sicer že dobro razvit gledališki program v okviru projekta English Student Theatre.

"Letošnji festival je usmerjen v iskanje identitete, kar daje festivalu še posebno težo. Verjamem, da bo podobno kot prejšnji številnim odprl nove svetove in prispeval k drugačnemu pogledu na svet od že ustaljenih, velikokrat klišejskih in stereotipnih pogledov," je povedal ravnatelj omenjene gimnazije Ivan Lorenčič.

Festival bo potekal med 23. in 25. novembrom, že v četrtek pa bo na sporedu predfestivalski sprehod Maribor - Evropska prestolnica turizma 2021 v režiji češkega umetnika Petra Šoureka, ki je v Pragi s kolegi gledališčniki ustanovil turistično agencijo Corrupt tours, namenjeno izključno ogledovanju uspehov korupcije, ene najbolj cvetočih kultur današnjega časa.

Podobne sprehode po Mariboru bodo prirejali vse dni festivala. Ta se bo sicer uradno začel v ponedeljek s predstavo Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli v izvedbi kolektiva Beton Ltd., ki ga sestavljajo igralci Katarina Stergar, Primož Bezjak in Branko Jordan. Predstava bo predstavljena v okviru mariborskega programa Nagib na oder in se loteva vprašanja identitet v različnih časovnih obdobjih.

V torek bo sledila predstava na temo spolne identitete MDLSX z italijansko umetnico Silvio Calderoni, ki ima tudi sama izmuzljivo spolno identiteto. Festival bo zaključil romunsko-madžarski projekt Vzporedno z mladima performerkama Kato Bodoki-Halmen in Lucio Marneanu na temo vzpostavljanja lastne identitete.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drugajanje-na-mariborski-gimnaziji-usmerjeno-v-iskanje-identitete