Razstava Zvočni vrt na gostovanju na Reki

Avtor: Federacija

V petek, 13. novembra, se je zaključilo uspešno gostovanje razstave Zvočni vrt avtorja Petra Kusa​ v Galeriji Kortil na Reki​.​


foto Natan Esku

Gre za interaktivno razstavo izvirnih glasbenih instrumentov, ki obiskovalcem omogoča, da vse razstavljene instrumente tudi sami preizkusijo in nanje zaigrajo. Uokvirja jo fantazijska zgodba o nenavadnem izumitelju, profesorju Berlióju. Umeščena je v namišljeni »botanično-zoološko-zvočni« vrt, v katerem so rastline in živali oblikovane kot zveneči objekti in instrumenti. Namenjena je raziskovanju neštetih možnosti, ki jih ponuja proizvajanje zvokov z različnimi predmeti in materiali. V okviru postavitve razstave je avtor pripravil tudi več delavnic izdelovanja izvirnih instrumentov.

Tokratna postavitev je potekala v okviru jubilejne 20. Revije lutkovnih gledališč, ki jo vsako leto v začetku novembra organizira Gradsko kazalište lutaka iz Reke. Na njej se predstavljajo najboljše predstave hrvaških lutkovnih gledališč, skupaj z izbranimi tujimi predstavami. Na letošnji reviji se tako poleg avtorja Petra Kusa predstavlja tudi Ljubljansko lutkovno gledališče s predstavama Živalska farma in Turulututu, omeniti pa velja tudi gostovanje kultnega italijanskega senčnega gledališča Gioco vita. Revijo vsako leto obišče okoli 7000 obiskovalcev.

Peter Kus sicer trenutno v sodelovanju z Nano Milčinski pripravlja predstavo Volčje srce, glasbeno-lutkovno pripoved po motivih resnične zgodbe o življenju mladega slovenskega volka Slavca. Projekt nastaja v koprodukciji s hrvaškim gledališčem KD Pinklec iz Čakovca. Hrvaška premiera projekta bo 29. novembra v Centru za kulturu Čakovec, slovenska pa 15. decembra ob 18. uri v Stari mestni elektrarni v Ljubljani.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-zvocni-vrt-na-gostovanju-na-reki