Britanske gledališke nagrade

Avtor: STA

Igralka Rachel Weisz, dobitnica oskarja, je dobitnica britanske gledališke nagrade Laurence Olivier za vlogo Blanche DuBois v drami Tramvaj Poželenje Tennesseeja Williamsa.


"Ogromno mi pomeni. Nikoli nisem sanjala, da bom to nagrado kdaj držala v rokah," je Weiszova povedala, ko je prevzela nagrado. "Zaslužna je Blanche DuBois, obožujem jo, pa Tennessee Williams in vsi drugi genialni pesniki," je dodala igralka, ki je leta 2006 oskarja dobila za najboljšo stransko vlogo v filmu Zvesti vrtnar (The Constant Gardener).

Presenečenje večera je bil 28-letna ameriška dramatičarka Katori Hall, ki je prejela nagrado za dramski prvenec "The Mountaintop". Njena igra spremlja Martina Lutherja Kinga v noči, preden so ga umorili. Hallova je obenem prva temnopolta dramatičarka, ki je prejela nagrado "Laurence Olivier". Zahvalila se je londonskemu občinstvu, ki jo je spodbudilo, da napiše dramo na omenjeno tematiko.

Za najboljšega igralca je bil izbran Mark Rylance, ki je upodobil lik antiheroja Johnnyja Roosterja Byrona v drami Jerusalem. Tokrat je nagrado prejel drugič. Maggie Smith so nagradili za njen izjemni prispevek h gledališču. Njena filmska kariera ji je prinesla dva oskarja, med njima leta 1970 za najboljšo igralko za film The Prime of Miss Jean Brodie. V novejšem času je kot profesorica McGonagallova zaigrala v filmih o Harryju Potterju.

Skupno so podelili 27 britanskih gledaliških nagrad. Za najboljšo debutantsko komedijo je obveljala The Priory, za najboljši novi musical Spring Awakening, za novo uprizoritev klasičnega teksta Mačka na vroči pločevinasti strehi in klasičnega musicala Hello Dolly!. Za vlogo v slednjem je Samantha Spiro dobila nagrado za najboljšo interpretacijo v musicalu, med kolegi v tej kategoriji pa Aneurin Barnard (Spring Awakening).

Nagrada za režijo je šla v roke Ruperta Goolda za Enron, za gledališko koreografijo Stephenu Mearu (Hello Dolly!). Nagrajeni so bili še nova postavitev opere Tristan in Izolda v Royal Opera in Nina Stemme za vlogo v njej, plesna predstava Goldberg, plesna skupina Rambert Dance Company in drugi. Nagrado občinstva za najljubšo predstavo si je zaslužila uprizoritev Wicked.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/britanske-gledali%C5%A1ke-nagrade