Na Jesenicah se začenjajo 28. Čufarjevi dnevi

Avtor: STA

S predstavo Igralska družina bo domača gledališka skupina drevi v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice odprla 28. Čufarjeve dneve. Srečanje slovenskih ljubiteljskih gledališč bo do prihodnje sobote postreglo s sedmimi komedijami in spremljevalnim programom.


Foto: freeimages

Letos se je na srečanje prijavilo 25 ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva, med prijavljenimi predstavami pa so tudi tokrat prevladovale komedije. Selektor Branko Kraljevič je v tekmovalni program za Čufarjeve plakete izbral sedem predstav, ki uspejo zanetiti atmosfersko iskrico pri občinstvu in nadgraditi predstavo v vznemirljiv dogodek.

Festival ljubiteljske kulture se bo začel drevi ob 19. uri s položitvijo cvetja ob kipu Toneta Čufarja, saj danes mineva natanko 110 let od rojstva tega slovenskega pisatelja in dramatika. Čufar je zelo zaznamoval jeseniško kulturo, umrl je v drugi svetovni vojni leta 1942.

Kot prvi bodo po odprtju festivala ob 19.30 uri na odrske deske stopili domači igralci. Nastopili bodo s predstavo Igralska družina, ki jo je režiser Iztok Valič napisal prav za jeseniško gledališče ob njegovi 70-letnici.

V nedeljo bo sledil nastop Koroškega deželnega teatra Slovenj Gradec s komedijo Vse zastonj Daria Foja v režiji Petra Militarova. V ponedeljek bo Kulturno društvo Janez Jalen Notranje Gorice nastopilo s komedijo Kurbe Fedje Šehovića v režiji Jaše Jamnika.

Kulturno umetniško društvo Zarja Trnovlje - Celje bo v torek predstavilo komedijo Milana Jesiha Triko v režiji Vojka Belšaka. S komedijo Floriana Zellerja Resnica pa bo v sredo nastopilo Šentjakobsko gledališče Ljubljana, režiral je Gregor Tozon.

Loški oder Škofja Loka, ki je prav tako stalni udeleženec Čufarjevih dni, bo v četrtek predstavil komedijo Georgesa Feydeauja Maček v žaklju v režiji Milana Goloba. Tekmovalni program pa bo v petek sklenilo Kulturno umetniško društvo Štefan Romih Črešnjevec iz Slovenske Bistrice s Fojevo komedijo Niti tat ne more pošteno krasti v režiji Zdenke Bizjak.

Festival bo ob podelitvi nagrad in plaket Toneta Čufarja za najboljšo predstavo in igralce 21. novembra zaključil glasbeni potep Link.art. Spremljevalni program pa bo popestril tudi druge festivalske dni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-jesenicah-se-zacenjajo-28-cufarjevi-dnevi