Deset mednarodnih nagrad za predstave Nika Goršiča

Avtor: SiGledal

Predstave v režiji Nika Goršiča so v zadnjih letih prejele deset mednarodnih nagrad. Zadnja je nagrada tednika Javnost na mednarodnem gledališkem festivalu Igralec Evrope 2015 v Makedoniji, ki jo je prejela monodrama Irena ali Ne morem več!, avtorski projekt Mirel Knez v režiji Goršiča.


Slovenka na kvadrat / foto: Janko Oven

To je že deseta mednarodna nagrada za ciklus monodram režiserja Nika Goršiča (Nicka Upperja), iz katerega je tudi predstava Mama / La madre Vesne Furlanič Valentinčič v koprodukciji Gledališča Glej in KUD AAC Zrakogled, ki je prejela veliko nagrado za najboljšo predstavo na makedonskem Skupi festivalu leta 2008, igralka Jasna Knez je bila naslednje leto nagrajena za stransko vlogo na črnogorskem Festivalu igralca, Sonja Polanec pa za najboljšo igralko na Tednu monodrame v Umagu.

Naslednja nagrajena predstava iz tega ciklusa je Primer Inge M, priredba po Heinerju Müllerju v produkciji ŠKUC gledališča, za katero je Olga Grad prejela nagrado za najboljšo vlogo na Mednarodnem festivalu nove evropske teaterske akcije NETA v Vratsi (Bolgarija) leta 2012, predstava pa je bila nagrajena na 10. festivalu Igralec Evrope v Makedoniji.

Goršičeva predstava v produkciji Mini teatra, Stol(čk)i po E. Ionescu je prinesla kar tri priznanja: nagrado za najboljšo predstavo na 4. festivalu mreže NETA v Bolgariji, nagrado Mini teatru na festivalu Igralec Evrope v Makedoniji ter veliko igralsko nagrado Risto Šiškov za najvišji igralski dosežek na 21. mednarodnem festivalu komornega gledališča Risto Šiškov v Makedoniji.
 
Priznanje je prejela tudi slovaška filmska in gledališka igralka Lucia Siposová na 5. festivalu NETA (Bolgarija), in sicer nagrado za žensko vlogo v predstavi Stanislave Repar Slovenka na kvadrat. Predstava v režiji Goršiča je nastala v koprodukciji slovenskih gledališčnikov ŠKUC gledališča ter čeških in slovaških v AEON-u, kot tudi koproducentov Mednarodnega festivala EX PONTO, Društva Apokalipsa in Cankarjevega doma.

Na domačih tleh pa je priznanje prejel Valter Dragan na 7. festivalu Monodrama Ptuj za interpretacijo v predstavi Zorana Hočevarja Za znoret Gledališča Koper, prav tako pod režisersko taktirko Goršiča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/deset-mednarodnih-nagrad-za-predstave-nika-gorsica