Kranjsko gledališče z Möderndorferjem odpira dileme darovanja organov

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj je za novo premiero v letošnji sezoni izbralo dramsko besedilo Vinka Möderndorferja Mali nočni kvartet. Pretresljiva drama obravnava temo darovanja organov in odločanja o življenju in smrti bližnjih, a po besedah Möderndorferja ni temačna, saj na koncu zmaga življenje. Krstna uprizoritev drame bo v soboto.


Foto: Boris B. Voglar

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal avtor besedila in režiser Möderndorfer, o temi transplantacije razmišlja vse od leta 1998, ko ga je pot zanesla na urgenco, kjer je videl ponesrečenega motorista s hudo poškodbo glave, ki je postal darovalec.

Že tedaj je o transplantaciji napisal televizijsko igro, ki ni bila realizirana, je pa ideja kasneje zaživelo kot radijska igra. "Kljub vsemu mi tema ni dala miru. Gre za težko dilemo, ko se morajo starši odločiti, ali ugasniti življenje svojega otroka in darovati organe drugemu otroku, prek katerega potem tudi njihov otrok simbolično živi dalje," je poudaril Möderndorfer.

Zato je na to temo napisal še dramo Mali nočni kvartet, v kateri z etično dilemo darovanja organov sooči dva para staršev različnih socialnih statusov in nacionalnosti. Möderndorfer je besedilo, ki je bilo pred dvema letoma nominirano za Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo, pisal z mislijo na kranjske gledališčnike.

V predstavi igrajo Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Slapar in Miha Rodman. Kot so povedali, so jim že med vajami tekle solze, saj je bilo težko na stran potisniti razmišljanja, da bi se jim kaj takega lahko tudi v resnici pripetilo. "Ni pa to le zgodba o transplantaciji ampak tudi o odnosih in ljubezni," je poudarila Jevnikarjeva.

"Igra nikakor ni temačna," je zagotovil Möderndorfer in pojasnil, da na koncu zmaga življenje. "Igra je optimistična, kot je življenje samo po sebi. Zato je tudi z igralci ne doživljamo kot težko moro ampak poskus najti pot v življenje," je poudaril.

Z dramo avtor in režiser razpira tudi dilemo sodobnega sveta, ali je mogoče z denarjem kupiti vse - tudi srce za svojega otroka. Möderndorfer je opozoril na razslojenost slovenske družbe: "Postali smo družba zelo bogatih in zelo zelo revnih. Kapitalizem pa je prinesel nadutost, da je mogoče vse kupiti."

"Tekst pokaže, da so tudi tisti, ki so na prvi pogled odbijajoči in grozni glede doseganja ciljev, v sebi samo ljudje. Prav tako ranljivi so, kot nekdo ki nima denarja in oblasti," je pojasnila igralka Slaparjeva in navezala besedilo na aktualno problematiko beguncev.

"Čutim globoko empatijo do beguncev in sem ogorčen nad Evropo in Slovenijo ter ksenofobičnimi izjavami," je izpostavil Möderndorfer. Dodal je, da ljudje, ki bežijo čez morje z otroki in starci, ne morejo biti navadni ekonomski migranti: "Ti ljudje bežijo za življenje!" Hkrati je opozoril, da so begunci tudi ljudje v lastnih državah, ki pošteno delajo, a ne morejo dostojno živeti.

"Drama Mali nočni kvartet se dotika vseh bolečih tem, s katerimi naše gledališče redno opozarja na probleme in anomalije v družbi, in sicer na tako človeški ravni, da kar boli," je še dodala direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kranjsko-gledalisce-z-moderndorferjem-odpira-dileme-darovanja-organov