V Gledališču Koper premiera dramskega prvenca Gašperja Tiča Trio

Avtor: STA

V Gledališču Koper bo v petek premiera dramskega prvenca Gašperja Tiča Trio. V glasbeni komediji bodo gledalci spremljali koncert treh sester, ki se zalomi pred njihovimi očmi. Po besedah režiserja Jake Ivanca je Trio več kot zgolj koncert ali predstava, Tič pa je dodal, da takšni predstavi, zaradi zahtevnih glasbenih vložkov, ni kos vsak igralec.


Foto: Jaka Varmuž

Zamisel za predstavo je dal igralec Daniel Dan Malalan, ki je izrazil željo, da bi pel skupaj z igralskima kolegoma Urošem Smolejem in Rokom Matkom. Ob tem je spomnil na trio sester Marinetti in podobne zasedbe, ki so v 40. in 50. letih prepevale znane uspešnice, je na današnji novinarski konferenci povedal Ivanc.

Tič je pojasnil, da je s pisanjem dramskega prvenca začel ob priložnostnih zabavah, za katere je pripravil "prigodice". Z leti se je nabralo ogromno materiala in dovtipov. Poudaril je, da je imel pri pisanju veznega teksta in slovenskih besedil songov vselej v mislih igralce.

Predstava je pravzaprav koncert Tria Pupe, ki ga sestavljajo dve sestri in njuna polsestra. Koncert se na določeni točki zalomi pred očmi gledalca. Sestre namreč pričakujejo razkritje poslednje volje bogatega in uspešnega očeta. Od oporoke si vsaka od sestra nekaj obeta, zato so nemirne in "strupene" ena do druge. Po drugi strani pa si je njihov oče vselej želel sina.

Ivanc je dodal, da so se v predstavi poigrali s številnimi klišeji - med njimi z željo po bogastvu - s tem gledalcu, poleg zabave, nudijo tudi prostor za razmislek.

Tudi igralci so poudarili, da je predstava zahtevna. Za Smoleja, ki prvič sodeluje v produkciji Gledališča Koper, je posebnost in hkrati izziv, da pojejo in govorijo v verzih, Matek pa je kot posebnost izpostavil učenje triglasnega petja. Smolej je sicer prepričan, da Trio ni komedija na prvo žogo in dodal, da gledalci hlepijo po tovrstnih predstavah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-koper-premiera-dramskega-prvenca-gasperja-tica-trio